Συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Μανιφέστο”

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση με τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές;

Απάντηση: Στο Αρκαλοχώρι, δυστυχώς, έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμό, η προσοχή έχει στραφεί αλλού και οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι έμειναν να παλεύουν μόνοι τους να επουλώσουν τις πληγές τους.

Πολλές από τις κυβερνητικές υποσχέσεις έμειναν στα λόγια, έχουμε χρηματοδοτήσεις και μέτρα που εξαιρούν μεγάλο μέρος των σεισμοπλήκτων, καθυστερήσεις στους ελέγχους των κλιμακίων, ελλιπή στελέχωση των αρμόδιων γραφείων, λάθη, κατοικίες που από «κίτρινες» χαρακτηρίζονται «πράσινες» ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και φυσικά, ο κόσμος έχει χάσει πλέον την υπομονή του.

Αρκετοί από τους κατοίκους, απογοητευμένοι, εγκατέλειψαν τις οικείες τους, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτες περιοχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Ερώτηση: Τι συνέβη, κύριε Βαρδάκη, στο Ηράκλειο με την κακοκαιρία του Οκτωβρίου και θρηνήσατε δύο θύματα;

Απάντηση: Είναι αδιανόητο αυτό που ζήσαμε το Σάββατο της 15ης Οκτωβρίου. Προφανώς και ήταν μία τρομερή κακοκαιρία, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, για το οποίο ωστόσο είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι 30 ώρες πριν την εκδήλωσή του.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, τονίζει ότι είχαν προειδοποιήσει για την κακοκαιρία, επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού. Όμως το 112 δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ στον νομό Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να θρηνούμε σήμερα δυο συμπολίτες μας.

Ερώτηση: Μήπως αγνόησαν οι πολίτες τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας;

Απάντηση: Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξαν οδηγίες για να ακολουθήσουν οι πολίτες. Αν είχε ηχήσει νωρίς το πρωί η ειδοποίηση από το 112, θα είχε αντιληφθεί ο κόσμος τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα είχε περιορίσει τις μετακινήσεις του. Και ίσως να μην είχαμε αυτές τις δύο τραγικές απώλειες.

Ερώτηση: Έχει επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών στο Ηράκλειο η ακρίβεια ή, δόθηκαν λύσεις από τον τουρισμό και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Απάντηση: Φέτος είχαμε, όντως, μία καλή τουριστική σεζόν, που όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να ανασχεθεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς ήδη οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτωχοποίηση. Αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, αν δεν υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της πρώτης κατοικίας και μία γενναία λύση στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, πώς θα προστατευτεί η κοινωνία;

Ερώτηση: Πώς κρίνετε το μέτρο με το καλάθι της νοικοκυράς, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Απάντηση: Ειλικρινά, μάλλον εκεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παίζουν με την αντίληψη και την νοημοσύνη του κόσμου. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χωρίς υπόσταση, καθώς μας παρουσιάζουν ως παρέμβαση στην αγορά, τις προσφορές των σούπερ μάρκετ!

Και αναρωτιέμαι, τελικά, για τι είδους παρέμβαση μιλάμε, όταν ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έχει παραδεχτεί ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί απολύτως ελεύθερα και δεν μπορεί να υποδείξει στους επιχειρηματίες τις τιμές που θα βάλουν στα προϊόντα τους. Ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του.

Ερώτηση: Σας προβληματίζει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, που βάζει ουσιαστικά στο κάδρο των απειλών και την Κρήτη;

Απάντηση: Μας προβληματίζει το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά, λειτουργώντας ως ο πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις κυρώσεις που είχε εξασφαλίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Αλέξης Τσίπρας και έφερε τη χώρα στην άσχημη θέση να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ωστόσο, δεν έχει καμία πρακτική εξουσιοδότηση, άλλωστε έχει ήδη χαρακτηριστεί παράνομο από τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης.

Ερώτηση: Συμφωνείτε με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για άμεση διενέργεια εκλογών;

Απάντηση: Προφανώς και συμφωνώ. Φτάσαμε να ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, για τις οποίες δεν έχει υπάρξει καμία ανάληψη ευθύνης. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι, σε μία απίστευτη παρακμή που απειλεί την κοινωνική συνοχή, στοχεύοντας σε εισοδήματα, δικαιώματα και ελευθερίες.

Μόνη λύση, αποτελεί η προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.