Ο ρόλος που παίζει ο περιφερειακός Τύπος, οι τοπικές εφημερίδες, είναι πολύ σημαντικός, καθώς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, θα μπορούσε να αποτελεί “το παράδειγμα” για τις σχέσεις διαφάνειας μεταξύ κράτους και ενημέρωσης.
Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη πόρων, τα Περιφερειακά Μέσα ότι μόνο δεν υπολείπονται, αλλά υπερέχουν σε αξιοπιστία και ενημέρωση των λεγόμενων “μεγάλων” Αθηνοκεντρικών ΜΜΕ.
Καθοριστικοί νόμοι υπήρξαν ο νόμος του 2007 και του ΣΥΡΙΖΑ 2017 που εκσυγχρόνισαν το πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών εφημερίδων με τη δημιουργία μητρώου ως προϋπόθεση πρόσβασης στις καταχωρήσεις του Δημοσίου.
Δηλαδή με την απασχόληση ενός ελάχιστου αριθμού δημοσιογράφων, των στοιχείων του εκδότη, τα οποία αποδεικνύονται μέσα από φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία.
Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι το κράτος πρέπει να περιορίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, με όρους διαφάνειας, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ελευθεροτυπία δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα και με τον δείκτης ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε από τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα για το 2022 βρέθηκε στον πάτο της Ευρώπης και των Βαλκανίων, στην 108η θέση παγκοσμίως από 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη.
Τα περιφερειακά μέσα της Κρήτης, προς τιμήν τους, έσωσαν την αξιοπιστία της ενημέρωσης, αφού δεν υπήρξαν αποκλεισμοί απόψεων θέσεων ή απόκρυψη και υποβάθμιση γεγονότων.
Ζητούμενο όλων μας θα πρέπει να είναι να προστατευθεί το αγαθό της ενημέρωσης και της ελευθεροτυπίας και να διασφαλιστούν εκείνοι οι όροι εργασίας για τους δημοσιογράφους, που να τους επιτρέπουν να ασκήσουν ελεύθερα και αποτελεσματικά το λειτούργημά τους.