Στον αυτόματο πιλότο βρίσκεται η ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου και των γύρω οικισμών

Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, η ανοικοδόμηση του οποίου φαίνεται ότι βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

Αρχικά επισκεφθήκαμε τους οικίσκους, όπου διαμένουν ακόμα πολλές οικογένειες, 15 μήνες μετά τον φονικό σεισμό, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επιτρέπουν στους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν όχι μόνο στην ανοικοδόμηση, αλλά ούτε και στην επισκευή των κατοικιών τους. Δραματική κατάσταση επικρατεί και στους μικρότερους οικισμούς γύρω από το Αρκαλοχώρι, οι οποίοι εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης.

Συναντηθήκαμε τόσο με επιχειρηματίες, όσο και με εκπροσώπους του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου «ΕΛΠΙΔΑ», με τον πρόεδρο κ. Κώστα Γκαντάτσιο και με τον Αντιπρόεδρο κ. Μάρκο Κοκολάκη, από τους οποίους πληροφορηθήκαμε για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην εξέταση των φακέλων από το Τ.Α.Ε.Φ.Κ., ενώ από την πλευρά μας, τους ενημερώσαμε για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει για την επίλυση του ζητήματος.

Ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του με σκοπό την επιτάχυνση ανοικοδόμησης της περιοχής, όπως η ενίσχυση του Τ.Α.Ε.Φ.Κ., ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης Καστελίου, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, επιστροφή του Φ.Π.Α. που αφορά στο κόστος των οικοδομικών εργασιών, κίνητρα για πράσινη συνδρομή κατοίκων, να δοθεί προτεραιότητα σε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, ενώ χωριστή αναφορά έκανε για ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής και την ανακοπή της πληθυσμιακής διαρροής.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Γραφείο του Τ.Α.Ε.Φ.Κ., το οποίο στεγάζεται στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Αρκαλοχωρίου, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν να υποβάλουν δικαιολογητικά, προκειμένου να εγκριθούν οι επισκευαστικές εργασίες του ακινήτου τους και στο οποίο απασχολείται ένας μόλις μηχανικός κάθε ημέρα.

Είναι τραγικό 15 μήνες μετά τον φονικό σεισμό, να συζητάμε για ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Το Υπουργείο, μάλιστα, μας ενημέρωσε πριν μερικές μέρες ότι έχει εγκριθεί μονοψήφιος αριθμός αδειών επισκευής και μονοψήφιος αριθμός Βεβαιώσεων Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για Ανακατασκευή. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σε μερικές μέρες οι συμβάσεις των μηχανικών που στελεχώνουν το Τ.Α.Ε.Φ.Κ. λήγουν. Την ανησυχία μας για την αργοπορημένη πρόοδο των διαδικασιών εκφράσαμε και στον Δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη. Θα επιμείνουμε στην ανάδειξη των προβλημάτων των σεισμόπληκτων περιοχών, μέχρι την τελική αποκατάστασή τους.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν παρόντα και τα μέλη της ΟΜ Μινώα Πεδιάδας κ.κ. Νίκος Χανιαλάκης, Στέλιος Μεταξάκης και κα Μαρία Βιδάκη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.