Σωκράτης Βαρδάκης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή νίκη στις εκλογές

[Συνέντευξη στην Εφημερίδα Παρασκήνιο και στον Δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό]

Ερώτηση 1η: Η υπόθεση με τον συνάδελφό σας, Παύλο Πολάκη, κρίνετε πως έβλαψε την παράταξη; Η Κρήτη, το νησί σας, πώς εξέλαβε το θέμα;

Αναφορικά με τον πολύ αγαπητό φίλο και συνάδελφο Παύλο Πολάκη, να σας πω ότι πολλοί Kρητικοί αντέδρασαν στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αλλά θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι τα κόμματα έχουν κανόνες που ορίζονται συλλογικά. Στο πρόσφατο συνέδριο ψηφίστηκε ένα συγκεκριμένο καταστατικό, στο οποίο συμφωνήσαμε ότι θα πειθαρχήσουμε όλοι. Βάσει λοιπόν αυτού του καταστατικού, ο συνάδελφος Παύλος Πολάκης παραπέμφθηκε στα αρμόδια όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του υφίσταται θέμα διαγραφής. Αξίζει να σημειώσω ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ένας πολιτικός που η εντιμότητά του είναι παράδειγμα.

Ερώτηση 2η: Ανατιμήσεις στην αγορά, πλήττουν την ελληνική κοινωνία, ήδη πληγωμένη από μια 10ετή περίοδο λιτότητας και μια 3χρονη πανδημία. Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία;

Για τη βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μιλάμε συνεχώς. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Εδώ και ενάμιση χρόνο, που η κρίση ακρίβειας έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη πολιτική: επιδότηση της αισχροκέρδειας των καρτέλ και μέτρα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους πολίτες, αλλά ανατροφοδοτούν νέες μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

Μάλιστα δεν πρόκειται για διαχειριστική ανεπάρκεια.της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά για σαφείς πολιτικές επιλογές, κάτι που κάνει επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία την πολιτική αλλαγή. Προτεραιότητα είναι η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η προστασία της α κατοικίας των ευάλωτων, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γής. Από κει και πέρα πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο πράγματα. Τα συσσωρευμένα χρέη ιδιωτών και επαγγελματιών και η πάταξη της αισχροκέρδειας. Τόσο η μείωση του ΦΠΑ όσο και του ΕΦΚ είναι μέτρα απολύτως κοστολογημένα. Αναφορικά με τους μισθούς, αυτοί θα πρέπει να αυξηθούν. Οπότε θεωρούμε απαραίτητη την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και 10% αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, θα αποκαταστήσουμε την αδικία για τους συνταξιούχους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους στέρησε 7 δισ. ευρώ, την 13η σύνταξη και μείωσε τα αναδρομικά τους.

Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει πάραυτα για όλους και να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Ερώτηση 4η: Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο και δη σε νησιωτικές περιοχές, όπως η δικιά σας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Δυστυχώς η δοκιμασία της πανδημίας φαίνεται ότι δεν δίδαξε τίποτα στην κυβέρνηση. Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι χειρότερη από ποτέ. Για το ζήτημα έχουμε παρέμβει κοινοβουλευτικά επανειλημμένως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση, τις διαλυμένες κλινικές, τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία και την εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού. Όμως ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη δεν είχε ποτέ στόχο την ενίσχυση της δωρεάν υγείας και την πρόσβαση όλων σε αυτήν, αλλά την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένο πρόγραμμα για την Υγεία, με την πρόβλεψη σε βάθος 4ετίας να αυξηθούν στα 2 δισ. οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και να προστεθούν περίπου 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημασία βέβαια, δεν έχει μόνο η ανεύρεση πόρων, αλλά και πώς θα διανεμηθούν αυτοί οι πόροι.

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει ενίσχυση των υποστελεχωμένων δομών του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης της περίθαλψης για τους πολίτες, ενίσχυση της ΠΦΥ με διπλασιασμό των ΤΟΜΥ, προσλήψεις υγειονομικών, αύξηση του μισθού των νεοδιόριστων ιατρών και φυσικά ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ερώτηση 5η: Ποιους θεωρείτε εν δυνάμει κυβερνητικούς σας εταίρους σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και με ποιους όρους;

Είναι σαφές ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η καθαρή νίκη στις εκλογές, για να μπορούμε μετέπειτα να μιλάμε για προοδευτική διακυβέρνηση. Στον πυρήνα αυτής της διακυβέρνησης είναι η προστασία των αδύναμων, η μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της πολύπαθης μεσαίας τάξης, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη παντού.

Υπάρχει η προοπτική διακυβέρνησης με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, ώστε να υπάρχει και η αριθμητική, αλλά και η λαϊκή νομιμοποίηση. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, από μία κυβέρνηση προοδευτική και όχι κομματική.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.