Σωκράτης Βαρδάκης: «Επιμένει η Υπ. Πολιτισμού να αγνοεί την ιστορική σημασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ασφεντιλιά που διασώζονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Προχωρήσαμε σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάδειξη των γερμανικών οχυρώσεων Ασφεντιλιά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τη συνυπογραφή επιπλέον 12 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή με σκοπό να αναδειχθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διασώζονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή Ασφεντιλιάς του Δήμου Φαιστού ως ιστορικός τόπος, συνεχίζεται η πεισματική άρνηση του Υπουργείου.

Μάλιστα στην τελευταία Ερώτηση στις 24/12/22 αναφορικά με την αιτιολογία που δεν έγινε αποδεκτή η επανεξέταση αιτήματος χαρακτηρισμού των Γερμανικών οχυρώσεων Ασφεντιλιά του Δήμου Φαιστού ως ιστορικός τόπος η αρμόδια Υπουργός, σε νεότερη απάντησή της ανέφερε ότι δεν προέκυψαν επαρκή νεότερα στοιχεία που να αιτιολογούν την αναπομπή του θέματος για νέα κρίση και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστεί η περιοχή ως ιστορικός τόπος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρότι, αφενός η κα Μενδώνη σε απάντησή της σε επίκαιρη ερώτηση το 2021, είχε επισημάνει πως “το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του λατομείου/σπηλαίου του Λαβυρίνθου στην περιοχή της Μεσσαράς, σε συνδυασμό και με τις άλλες εγκαταστάσεις, στα πλαίσια της λογικής της ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού στην Ελλάδα” και αφετέρου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Κρήτης γνωμοδοτεί υπέρ της αίτησης θεραπείας του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς, η Υπουργός δεν δέχεται ούτε καν να επανεξετάσει το ζήτημα.

Φυσικά, εφόσον η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως ιστορικός τόπος, η Υπουργός ενημερώνει ότι «η έγκριση ή μη οικοδομικών εργασιών στο άμεσο περιβάλλον των εν θέματι εγκαταστάσεων, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», γεγονός εξαιρετικά βολικό για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ιδιωτών προς έγκριση για την ανέγερση κατοικιών εντός της συγκεκριμένης έκτασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις αποτελούν ζωντανά μνημεία του γεωπολιτικά στρατηγικού ρόλου, που έπαιξε και παίζει η Κρήτη διαχρονικά, ενώ αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική στρατιωτική βάση σωζόμενη σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και ίσως σε όλη την Μεσόγειο.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από την αρμόδια Υπουργό να επανεξετάσει τον χαρακτηρισμό των Γερμανικών οχυρώσεων Ασφεντιλιά του Δήμου Φαιστού ως ιστορικό τόπο, θέτοντας το θέμα σε νέα κρίση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.