Όχι στον ξαφνικό θάνατο μικροϊδιοκτησιών, απουσία πολεοδομικών σχεδίων

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επικείμενη κατάργηση της δόμησης σε κάθε εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου ιδιοκτησία μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταθέτοντας Αναφορά προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επιστολή 106 Μηχανικών και άλλων συναφών με την εφαρμογή του νόμου επαγγελματικών ομάδων, με τη συνυπογραφή του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκης.

Σύμφωνα με την επιστολή, από τα γραφόμενα του Νόμου 4759/2020/αρθ.40, προκύπτει σαφέστατα ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα είχε μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών ‐ Χωροταξικών Σχεδίων προγενέστερα της εφαρμογής του εν λόγω περιορισμού δόμησης, δηλαδή προ της 9ης Δεκεμβρίου. Τα Τοπικά Χωροταξικά θεωρητικά θα τακτοποιούσαν τα προβλήματα της εκτός σχεδίου δόμησης, πράγμα όμως το οποίο δεν συνέβη έως και σήμερα.

Διαφαίνεται ότι επιλέγεται ο «ξαφνικός θάνατος» σε εκατομμύρια ιδιοκτησίες και αξίες γης, οδηγώντας σε μαρασμό την ενδοχώρα και κατ’ επέκταση σε συρρίκνωση της Εθνικής οικονομίας. Οικονομία που εν πολλοίς τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχθηκε σε αυτού του τύπου την κατακερματισμένη ιδιοκτησία, είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για ανάπτυξη και γιγάντωση του τουριστικού, παραθεριστικού και μη μαζικοποιημένου τουριστικού προϊόντος, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι η ατμομηχανή των εσόδων μας ως Ελλάδα.

Η δεδομένη λοιπόν απαξίωση της γης που θα επέλθει, είτε θα αλλάξει κατά τόπους πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε θα παραβλέψει τους Νόμους και κανόνες, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν, οδηγώντας σε μία νέα γενιά αυθαιρέτων.

Επιπλέον, δεν μπορεί να μην σχολιασθεί ότι την ίδια στιγμή που ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία mega‐τουριστικών εκμεταλλεύσεων και προωθείται η νομιμοποίηση έως και Δασικών Αυθαιρέτων, ταυτόχρονα προβάλλεται η κατάργηση της δόμησης των μικρών κατά παρέκκλιση ακινήτων εκτός σχεδίου, ως αναγκαίο μέτρο προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Αυτό είναι οξύμωρο, ακατανόητο, παράλογο και δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική ανάλυση ή θεωρία.

Κατά την άποψη των μηχανικών, δεν απαιτείται απλά μόνο παράταση πέραν της 9ης Δεκεμβρίου, αλλά και νέα διαβούλευση και νέα χρονοδιαγράμματα, έως ότου να ομαλοποιηθούν οι γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην χώρα.

Ζητάμε να εξεταστεί η επιστολή των μηχανικών και να ενημερωθούν για τις όποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν σχετικά.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.