Να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τη λειτουργία των ΟΤΑ A’ βαθμού

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συνυπογραφή ακόμα 40 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη και του αν. Τομεάρχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μίλτου Χατζηγιαννάκη.

Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4623/2019, με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων, διότι επί της ουσίας τροποποίησαν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, που έγιναν βάσει του νόμου 4555/2018.

Μετά την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η Κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί απολύτως στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και να αποκαταστήσει τη στρέβλωση που με δικούς της νόμους δημιούργησε, αναφορικά με την απεικόνιση της λαϊκής βούλησης στα όργανα των δήμων, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ΟΤΑ α’ βαθμού, στις 26 Μαΐου 2019.

Παρά τη διαβεβαίωση του ίδιου του Υπουργού ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της κυβέρνησης ως προς την απόφαση, ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του σύμφωνα με τις οποίες αν και αναμένεται τροπολογία σχετικά με το θέμα στις 17 Ιανουαρίου, εντούτοις διευκρίνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ορισμένες από τι οποίες θα επιστρέψουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, όμως οι συνθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αποκατασταθεί η σύνθεση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, οι οποίες αλλοιώθηκαν με τον αντισυνταγματικό νόμο Θεοδωρικάκου, προς όφελος των διοικήσεων των δήμων, δίνοντας τη δυνατότητα στον δήμαρχο να διορίσει τα 3/5 των μελών, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο και καταργώντας στην ουσία την αναλογικότητα του προγράμματος Κλεισθένη. Οποιαδήποτε συμμόρφωση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποκατάσταση της αναλογικότητας στα συλλογικά όργανα των δήμων που όριζε ο νόμος με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές 4555/2018.

Δεδομένων των παραπάνω, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και επαναφορά της αναλογικότητας στα συλλογικά όργανα των Δήμων όπως αυτή ορίστηκε από τον νόμο 4555/2018, σύμφωνα με το οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.