Να αρθούν οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες για τους απόφοιτους Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων Τμήματος Γεωπονίας, καταθέτοντας Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την επιστολή του Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών, εξειδικεύεται αφενός η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι) και καθορίζεται αφετέρου η προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων.

Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των Ιδρυμάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που αναφέρονται στο ν. 4262/2014. Ωστόσο, το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019 και δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι απόφοιτοι του Τμήματος να μην μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ, ούτε να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αποφοίτους του Τμήματος, καθώς και θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συμπεριληφθεί το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, στα ιδρύματα του σχετικού Π.Δ.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει το αίτημα και να τους ενημερώσει αναφορικά με τις ενέργειές του.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.