Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά & τη συνάντηση που εκκρεμεί με τον Πρωθυπουργό, καταθέτοντας αναφορά προς τον Πρωθυπουργό & τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστολή του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.
Το Σωματείο επισημαίνει το πρόβλημα των εποχικών εργαζομένων, οι οποίοι απολύθηκαν & καλούνται να επιβιώσουν έως & την έναρξη της νέας Τουριστικής Περιόδου του ’23 (Απρίλιο – Μάιο) με 3 μήνες & 5 ημέρες από το ταμείο ανεργίας, για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ήδη από τις 7/7/22, έχει υποβληθεί από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού αίτημα στον Υπ. Εργασίας είτε να επανέλθει σε πέντε μήνες η τακτική επιδότηση όπως ήταν πριν τα μνημόνια, είτε να υπάρξει μια αναλογική επιδότηση.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την τουριστική βιομηχανία και το επάγγελμα τους, με τη λογική ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος εποχικός υπάλληλος, καθώς καλείται να διαβιώνει ολόκληρο το χρόνο χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο. Κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ίσχυαν το ΕΦΑΠΑΞ στην εικοσαετία, το τ. ΤΑΞΥ, το ταμείο ανεργίας ακόμα & έως 7 μήνες, σχολές δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Τ.Ε. & κυρίως υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σήμερα, οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, αφού μεγάλο ποσοστό εργοδοτών δεν τηρεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εργοδοτική παραβατικότητα, αφού κυρίως λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων υπογραμμίζει ότι εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μεριμνήσει για τα απαιτούμενα μέτρα, τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που λείπει από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με ολέθρια αποτελέσματα & κίνδυνο υποβάθμισης του Τουριστικού Προϊόντος της χώρας μας.