Κοινωνική δικαιοσύνη, αίτημα υπό διεκδίκηση

Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν οι κάτοικοι ενός κράτους ότι υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και να είναι κοινωνοί της.

Αυτό συνίσταται στο να νιώθουν ότι έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, στα πολιτιστικά αγαθά, στην υγεία, στην αγορά εργασίας, αλλά και να μην νιώθουν ότι απειλούνται από φτώχεια, αναξιοκρατία, ανισότητα, αποκλεισμούς, καθώς το κράτος δικαίου φροντίζει για την εξάλειψη τέτοιων απειλών και προασπίζει τόσο τα ατομικά, όσο και τα κοινωνικά τους δικαιώματα εν τω συνόλω τους.

Θα μπορούσαμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι διαθέσιμοι πόροι στα μέλη της κοινότητας.

Το ερώτημα σήμερα είναι αν νιώθουν οι κάτοικοι τούτου του τόπου ότι πληρούνται όλα τα παραπάνω.

Ερώτημα που το απαντούν καθημερινά οι άνθρωποι που ξεχύνονται στους δρόμους, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, διεκδικώντας να επανέλθουν όλα εκείνα που αποτελούν την κοινωνική δικαιοσύνη, και να ανακτήσουν την κλεμμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Αξιοπρέπειά τους.

Η αύξηση της φτώχειας, του αριθμού των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε κοινωνικά επιδόματα, που αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που εργάζονται για αμοιβές «χαρτζιλίκι» χωρίς περιθώρια αντίδρασης, που περιμένουν μήνες για να πάρουν την σύνταξή τους, έχουν αυξηθεί δραματικά! Και μαζί με αυτά και οι κοινωνικές ανισότητες και η απουσία κράτους δικαίου.

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να απαντήσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη στην αδικία, στην ανισότητα, στην αναξιοκρατία, στη βία της φτώχειας, στην διαφθορά, φέρνοντας την πολιτική αλλαγή και αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.