Κίνδυνος εκτροχιασμού του ιδιωτικού χρέους αν δεν επανέλθουν οι 120 δόσεις προς το Δημόσιο

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων των οφειλών τους, προς ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή επιπλέον 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αδιαμφισβήτητα οι νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις, συμβάλλουν στην οικονομική ελάφρυνση συμπολιτών μας, αλλά και την ενίσχυση των ταμείων του κράτους. Η απελθούσα Κυβέρνηση είχε, προς αυτήν την κατεύθυνση, λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τους πολίτες, οι οποίοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονταν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα, μετρώντας σχεδόν δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ολικών lockdowns, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές και με ορατό τον κίνδυνο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Πλέον δεν υφίσταται καμία δυνατότητα υπαγωγής των πολιτών σε ρύθμιση ευνοϊκών δόσεων των οφειλών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας οφειλές.

Αν λάβουμε υπόψη μας και την οικονομική κρίση που διανύουμε, λόγω δραματικής αύξησης των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, με αποκορύφωμα την ενέργεια, αντιλαμβανόμαστε ότι το μέσο νοικοκυριό αδυνατεί πλέον να βιοποριστεί, πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί σε οικονομικές υποχρεώσεις. Η δε ισχύουσα δυνατότητα υπαγωγής πολιτών σε 24 δόσεις με τον ν. 4997/2022, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε δίνει ανάσα σε συμπολίτες μας με οφειλές.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, σε φορολογική διοίκηση και Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες έχουν πάρει την ανηφόρα και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να βιοποριστούν, πολλώ δε μάλλον να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Κατά συνέπεια ενέχει μεγάλος κίνδυνος να εκτροχιαστούν τα χρέη, δημιουργώντας μια νέα γενιά οφειλετών αλλά και ένα νέο κύμα οφειλών.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, των οφειλών τους προς την φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία και με κούρεμα των οφειλών της πανδημίας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.