Η ταφόπλακα που θέλετε να βάλετε στη δημόσια περίθαλψη κ. Μητσοτάκη, θα είναι η οριστική ταφόπλακα του πολιτικού σας βίου

Για το απόλυτο σχέδιο νεοφιλελευθερισμού, που θα προκαλέσει τεράστια ανατροπή και θα αλλάξει τη φιλοσοφία του συστήματος υγείας, την ισότιμη πρόσβαση και φροντίδα, δημιουργώντας γιατρούς και ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων, έκανα λόγο από το βήμα της Ολομέλειας της #Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η #ΝΔ, αδιαφορώντας πλήρως για υγειονομικό προσωπικό και εργαζόμενους, που έβαλαν πλάτη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαχείριση αλλά και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, βάλθηκε να αποτελειώσει το ήδη πληγωμένο .Σ.Υ., που απέδειξε, κυρίως μέσα στην πανδημία, πόσο σημαντικό είναι για τη δημόσια υγεία.

Τόνισα ότι με την αποδόμηση του ιδρυτικού νόμου 1397/83, θα γυρίσουμε σε εποχές που η έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ήταν προνόμιο των υψηλότερων οικονομικά στρωμάτων και θα δημιουργηθούν ανισότητες μεταξύ ασθενών, οι οποίοι, εν τέλει, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αφού θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, ανισότητες θα δημιουργηθούν και μεταξύ των ιατρών, με την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων ιατρών στο Ε.Σ.Υ., υπό την μορφή της ημιαπασχόλησης, τη στιγμή που σε νέους ιατρούς δεν δίνονται ικανά κίνητρα πλήρους ένταξής τους σε αυτό.

Πολλαπλασιάζονται τα μόρια της προφορικής συνέντευξης, περιορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια και ουσιαστικά, δίνεται δικαιοδοσία στο δεύτερο όργανο επιλογής, που είναι σε επίπεδο νοσοκομείου, να επιλέγει τους γιατρούς της αρεσκείας των διευθυντών, της διοίκησης του νοσοκομείου. Κατά συνέπεια, ενισχύεται το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία στο σύστημα και κατάφωρα καταστρατηγείται η διαφάνεια, η ισοτιμία και η αξιοκρατία.

Αναφέρθηκα στη συνεχή αποψίλωση, εδώ και τρία έτη, του προσωπικού, των τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., κλείσιμου κάποιων από αυτά, στην υπερεξάντληση ανθρώπινων πόρων και θησαυρισμού των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία έγιναν υποδοχείς, το ίδιο διάστημα, ασθενών με άλλες ασθένειες πλην covid, αλλά και στη δημιουργία ατελείωτων λιστών αναμονής ασθενών είτε για ραντεβού σε πρωινό εξωτερικό ιατρείο, είτε για να χειρουργηθούν.

Ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί, όλο αυτό το διάστημα, εκείνες τις συνθήκες για την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία, χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης, έγκαιρης και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των ασθενών στις δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας του Ε.Σ.Υ..

Οι πολιτικές της ΝΔ έχουν πλήξει με καίριο τρόπο το Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα την πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων, καταργώντας την ιδρυτική αρχή του, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του, κατευθύνοντας τους ασθενείς στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων και εντέχνως, στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους κλινικές στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου και κάποιες κινδυνεύουν με κλείσιμο. Πολύ καιρό τώρα, ασθενείς στην Κρήτη με σοβαρά νοσήματα αναζητούν παροχές υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αφού εντέχνως και καθόλου τυχαία ήταν πολύ δύσκολο να έχουν έγκαιρη παροχή των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας που δικαιούνταν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανα στις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια, σχετικά με την υπολειτουργία και την αναστολή κλινικών, τα χιλιάδες εκκρεμεί χειρουργεία και την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί κάποια λύση.

Το κύκνειο άσμα του Ε.Σ.Υ., με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί έντονες αντιδράσεις, γι’ αυτό και θα μας βρει όλους απέναντί του.

Υγειονομικούς και σύσσωμη την κοινωνία, παλεύοντας να μην καταργηθεί το δικαίωμα όλων μας για ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Είστε αποφασισμένοι να υποβαθμίσετε την πρωινή λειτουργία του Ε.Σ.Υ.!

Είστε αποφασισμένοι να καταργήσετε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του!

Είστε αποφασισμένοι να διαλύσετε το κοινωνικό κράτος!

Είμαστε αποφασισμένοι να σας σταματήσουμε!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.