Η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία πρώτης κατοικίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με τη συνυπογραφή 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια 700.000 περίπου ακίνητα έχουν περιέλθει στα χέρια funds, που έχουν αγοράσει δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη (τα λεγόμενα «κόκκινα») από τις τράπεζες. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά. Επίσης υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 ακίνητα, εκ των οποίων περίπου το 30% αφορά κατοικίες, κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας το οποίο προβλέφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4605/2019, για ισχύ μέχρι το τέλος του 2019, δεν ανανεώθηκε. Παράλληλα και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο νόμο, συνέχισε να ισχύει και ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη (Ν. 3869/2010 με τις τροποποιήσεις του) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μάλιστα πέρα από την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπήρξε επέκταση και για δάνεια επαγγελματιών, όχι μόνο για στεγαστικούς λόγους, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας κατά τα έτη 2015-2019.

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος προβλέπει πτώχευση φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ήρε κάθε πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, κάτι το οποίο ατόνησε κατά την περίοδο της πανδημίας, σήμερα όμως, οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους.

Για παράδειγμα, από τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν σε πλειστηριασμούς, στον νομό Ηρακλείου, το αμέσως επόμενο διάστημα κινδυνεύουν από πλειστηριασμό 82 κατοικίες και 38 επαγγελματικοί χώροι.

Η χώρα μας και οι πολίτες για πολλά συναπτά έτη βιώνουν τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικών, περιβαλλοντικών, φυσικών καταστροφών, υγειονομικών, οι οποίες πιέζουν ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν αριθμητικά. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την κρίση ακρίβειας, οι περισσότεροι απειλούνται από φτωχοποίηση, αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών στη στέγη, αλλά και ο σεβασμός στην κουλτούρα του τόπου, της ιδιοκατοίκησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να υψώσει τοίχος προστασίας υπέρ των πολιτών, ώστε να ανακοπεί το κύμα των πλειστηριασμών και να εξετάσει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. Είναι αδιανόητο να τελούν τόσοι πολίτες υπό την απειλή και τον τρόμο της απώλειας της οικίας τους.

Ζητάμε να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο υπουργό για τον αριθμό των πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία και ιδιαίτερα στον Νομό Ηρακλείου, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ώστε να ανακοπεί το κύμα των πλειστηριασμών.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.