Η Κυβέρνηση επιχειρεί τη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων Μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ

Η Κυβέρνηση επιχειρεί τη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ, που στην ουσία σημαίνει την εκχώρηση της διαχείρισης του Μουσείου από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο και τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος με όρους κερδοφορίας και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων.

Επιχειρεί να επιτρέψει τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές), πέραν του σημερινού πλαισίου ελέγχου και διαχείρισης από τις κρατικές δομές, αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς όχι μόνον τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία, αλλά το Μουσείο θα επιχορηγείται από το κράτος, για να καλύψει τα νέα αυξημένα έξοδα.

Επιπλέον, επιχειρεί να περικόψει όλες τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό και απαξιώνει το σημαντικό επιστημονικό, εκθεσιακό και εκπαιδευτικό έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με πρόφαση τον «εκσυγχρονισμό».

Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Μουσείου που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Πρόκειται για ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί τα μουσεία μας. Θα προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.