Η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, με δική της υπαιτιότητα

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καταθέτοντας αναφορά, προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.), με την τομεάρχη Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και την τομεάρχη Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιμηκύνει το επίδομα ανεργίας των εποχικών, καταδικάζοντάς τους σε ακραία φτώχεια, καθώς θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον Μάιο.

Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σχολές μετεκπαίδευσης, καθώς θα ξεκινήσουν μετά τις 10 Φεβρουαρίου, παρότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων έγιναν μέσα στον Αύγουστο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, αφενός να μην μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, αφού θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν χωρίς υπαλληλική ιδιότητα για ακόμα ένα χρόνο και αφετέρου, με τη χαμηλή συμμετοχή, να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατάργησή τους.

Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη πριν από σχεδόν 2 μήνες, παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας, όπως και οι τοπικές κλαδικές της Ρόδου, του Ηρακλείου Κρήτης, του Ν. Χανίων Κρήτης και του Ν. Λασιθίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να τροποποιούν τις συμβάσεις των εργαζομένων και με το πρόσχημα ότι «δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη σύμβαση», να μειώνουν τους μισθούς στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση από τη μία, με περίσσια υποκρισία, πανηγυρίζει για την αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας και από την άλλη καταδικάζει σε φτώχεια και εξαθλίωση τους εργαζόμενους που τον στηρίζουν.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθούμε σχετικά.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.