Έλλειψη δικαστικών αιθουσών και υποστελέχωση θέτουν σοβαρά εμπόδια στην απονομή της δικαιοσύνης στην Κρήτη

Προχωράμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την έλλειψη δικαστικών αιθουσών και υπαλλήλων στην Κρήτη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με τη συνυπογραφή ακόμα 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου (Δ.Σ.Η.) στον τοπικό τύπο, στο Ηράκλειο απαιτούνται έξι δικαστικές αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, του Πολιτικού και Ποινικού Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το οποίο εξυπηρετεί και τον νομό Λασιθίου, ενώ μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες μόνο τρεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

Η κατάσταση προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, καθώς προκύπτουν συνεχείς διακοπές και αναβολές των συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Μείζον είναι και το ζήτημα της υποστελέχωσης και στους 4 νομούς της Κρήτης, καθώς από τις 386 οργανικές θέσεις στο νησί είναι κενές οι 118. Όπως επισημαίνεται και από μέλος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.), κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια.

Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό, αφενός την άμεση λειτουργία των απαραίτητων δικαστικών αιθουσών στον νομό Ηρακλείου, ώστε να μην παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και αφετέρου την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων στην Κρήτη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.