Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, στα πλαίσια τιμής και μνήμης της επετείου του Πολυτεχνείου

Παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, στα πλαίσια τιμής και μνήμης της επετείου του Πολυτεχνείου, όπου προβλήθηκε η ταινίας Ζ του Κώστα Γαβρά.

Η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη το 1963, που ήταν ο προάγγελος της δολοφονίας της ελληνικής δημοκρατίας, σφράγισε αμετάκλητα την προσωπική ιστορία του ανακριτή της υπόθεσης, Χρήστου Σαρτζετάκη, μετέπειτα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το Ζ του Βασίλη Βασιλικού και την ομότιτλη ταινία του Κώστα Γαβρά.

Όσες φορές και να παρακολουθήσουμε την ταινία, συγκλονιζόμαστε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Από τη συγκάλυψη, την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό, τη στρέβλωση της αλήθειας, τη δαιμονοποίηση της Αριστεράς, τη δράση του παρακράτους και τη συνεργασία του με τη χωροφυλακή.

Δέος και έντονος προβληματισμός, κάνοντας αναγωγή των γεγονότων στο σήμερα!

Από τα πρώτα πράγματα που έκανε η στρατιωτική χούντα, λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, ήταν η απαγόρευση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, αλλά και η παρακολούθηση σχεδόν όλου του πολιτικού, δημοσιογραφικού και πνευματικού κόσμου.

Το συμπέρασμα είναι πως ως πολίτες πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, που δεν είναι άλλη από τη διαφύλαξη του Πολιτεύματος και των Συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

[Soundrack της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=jbaS5o_yBME]

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.