Δυσβάσταχτο το κόστος για τους εργαζόμενους που υποχρεούνται ακόμα και σήμερα να πληρώνουν για τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου Covid – 19

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το δυσβάσταχτο κόστος το οποίο επωμίζονται οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται ακόμα και σήμερα να πληρώνουν για τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου Covid – 19, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με τη συνυπογραφή ακόμα 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, παρότι εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μοναδικό μέτρο προστασίας από την πανδημία για τον γενικό πληθυσμό είναι η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί που ίσχυαν προηγουμένως, εντούτοις σύμφωνα με πρόσφατο ΦΕΚ παρατείνεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ουσιαστικά, με το τελευταίο αυτό ΦΕΚ, δίνεται μία τρίμηνη παράταση στην ούτως ή άλλως ακατανόητη υποχρέωση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να υποδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, ακόμη και εκείνοι που έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις του εμβολίου, υποχρεούνται ακόμα και σήμερα, που το κύμα ακρίβειας έχει συνθλίψει τα νοικοκυριά, να καταβάλουν κάθε εβδομάδα από την τσέπη τους το αντίτιμο της διενέργειας των απαραίτητων rapid tests, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους.

Η παράταση της υποχρέωσης διενέργειας rapid test για τους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και μήνες δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα για τον γενικό πληθυσμό είναι παράλογη. Η οικονομική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που έχει εκτιναχθεί το κόστος διαβίωσης και τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια.

Δεδομένων των παραπάνω, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ποιος είναι ο λόγος παράτασης της υποχρέωσης διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου Covid για τους εργαζομένους που δεν έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό τους, όταν έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για τον γενικό πληθυσμό και αν προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρο 205 του ν.4820/2021 (Α’ 130), ώστε να απαλλάξει τους εργαζόμενους από το δυσβάσταχτο κόστος της διενέργειας των διαγνωστικών ελέγχων Covid.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.