Χωρίς επιδότηση ανεργίας εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού τουρισμού για φέτος

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αδυναμία λήψης της επιδότησης ανεργίας από μερίδα εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού τουρισμού, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η υγειονομική κρίση και η αναστολή των οικονομικών λειτουργιών κατά το έτος 2020, όσο και οι περιορισμοί των οικονομικών λειτουργιών το έτος 2021, προκάλεσαν εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τομέα εργασίας, κυρίως δυσκολεύοντας την ζωή των εργαζομένων.

Η απώλεια των θέσεων εργασίας, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και η μείωση του εργάσιμου χρόνου. έπληξαν μεταξύ άλλων κλάδων και αυτόν του τουρισμού και επισιτισμού, σε σημείο που οι εποχικά εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόβλημα επιβίωσης, αφού αδυνατούσαν να λάβουν μεταξύ άλλων επιδότηση ανεργίας.

Μπορεί για το έτος 2020 και 2021, κατ’ εξαίρεση, να υπήρξε νομοθετική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με την χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας να προϋποθέτει 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι έμειναν εκτός οι νέοι επιδοτούμενοι, οι οποίοι πέραν των 50 ενσήμων που έπρεπε να έχουν, κλήθηκαν παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημερομίσθια σε κάθε έτος, κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη, κάτι το οποίο φυσικά, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας κατά το έτος 2020 αλλά και 2021, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι ανέφικτο, τουλάχιστον δύσκολο.

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου ήταν κατά το έτος 2021 σε αναστολή, με αποτέλεσμα φέτος να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να λάβουν την επιδότηση, αφού απαιτούνται τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο (2) τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.

Παράλληλα, το γεγονός ότι φέτος δεν βρισκόμαστε υπό περιορισμούς, δεν σημαίνει ότι ήταν εύκολη χρονιά για τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι δε προϋποθέσεις που καλούνται να πληρούν οι εποχικοί εργαζόμενοι προκειμένου να λάβουν επιδότηση ανεργίας, δεν διευκολύνουν καθόλου την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς εισόδημα.

Η απομάκρυνση όλο και περισσότερων εργαζομένων του κλάδου από την τουριστική βιομηχανία και το επάγγελμα τους, με τη λογική ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος εποχικός υπάλληλος, την ώρα που πρέπει να διαβιώνει ολόκληρο το χρόνο χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία της χώρα μας.

Στο Νομό Ηρακλείου και σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του κλάδου θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι τίθεται θέμα βιοπορισμού, πολλώ δε μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας, την οικονομική κρίση που διανύουμε, λόγω δραματικής αύξησης των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, με αποκορύφωμα την ενέργεια. Η Κυβέρνηση οφείλει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς, να απαντήσουν τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να μην μείνουν χωρίς επιδότηση ανεργίας οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού τουρισμού, καθώς και αν σκοπεύουν να επαναφέρουν την πεντάμηνη χορήγηση τακτικής επιδότησης, ή τουλάχιστον να υπάρξει μια αναλογική επιδότηση, δηλαδή όσες ημέρες εργαστεί εποχικά ένας εργαζόμενος να επιδοτηθεί αναλογικά.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.