Απαραίτητη η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων του νομού Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων του νομού Ηρακλείου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συνυπογραφή ακόμα 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι πληγές που άφησε και στα σχολικά κτίρια, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στο Ηράκλειο. Ζήτημα για το οποίο έχουμε παρέμβει επανειλημμένως κοινοβουλευτικά, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να έχουν δρομολογηθεί όπως θα έπρεπε.

Πρόκειται για κτίρια που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιά και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με την πάροδο του χρόνου, ενώ μετά τον σεισμό σε πολλά από αυτά χρειάστηκε να γίνουν επισκευές και επιδιορθώσεις, ακόμη και ανακατασκευές.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα των τοπικών μέσων, παρότι έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά τον σεισμό, από τα 170 σχολεία που λειτουργούν στον Δήμο Ηρακλείου, μόνο ένα έχει ανακατασκευαστεί, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το έργο ενίσχυσης του ιστορικού κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, όπου συστεγάζονται το 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, είναι σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη, με τον δήμο, ωστόσο, να αναζητά χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του. Όπως είχαμε επισημάνει και σε πρόσφατη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, το έργο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος, όμως, κατά τη μετάβαση των έργων από το ΦιλόΔημος στο διάδοχο από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το έργο απορρίφθηκε, εξαιτίας της θέσπισης πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο, που επιβλήθηκε.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης επεκτείνεται σε όλο τον νομό Ηρακλείου, ενώ σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν τόσο εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, όσο και του Συνδικάτου Οικοδόμων, καθώς τα σχολικά κτίρια δεν έχουν επαρκή αντισεισμική θωράκιση.

Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων στον νομό Ηρακλείου είναι μείζον, λόγω παλαιότητας των κτιρίων και σημαντικών φθορών που έχουν υποστεί με το πέρασμα του χρόνου αλλά και εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία, καθώς είναι ζήτημα που αφορά την ασφάλεια για μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων του νομού Ηρακλείου και εάν προτίθεται να χρηματοδοτηθεί επαρκώς τους δήμους του νομού, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες, αλλά και επισκευές που απαιτούνται στα σχολικά κτίρια του νομού.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.