Αόρατες για την κυβέρνηση οι μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την άνιση μεταχείριση που υφίστανται από την κυβέρνηση οι μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, την ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συνυπογραφή επιπλέον 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικών οδηγιών που αυξάνουν την άδεια μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα στους 9 μήνες, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν.4997/2022, οι εργαζόμενες μητέρες με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, δικαιούνται να λάβουν την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται -αυθαίρετα και άδικα- οι μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, παρότι συνάπτουν το ίδιο καθεστώς σύμβασης (ΙΔΟΧ).

Για τους λόγους αυτούς, το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. τονίζει πως, σ’ αυτό το σπουδαίο ζήτημα της προστασίας της μητρότητας, μία είναι η ουσιαστική λύση, που αποτελεί θέση του εκπαιδευτικού κινήματος και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν εξίσωση της άδειας μητρότητας και ανατροφής των αναπληρωτών γυναικών με των μονίμων, γενναία αύξηση του επιδόματος μητέρας αυξητικά για κάθε παιδί, αναδιαμόρφωση του επιδόματος του παιδιού για τη μητέρα εκπαιδευτικό από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών και επαναφορά του επιδόματος που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών στη σύνταξη της γυναίκας εφ’ όρου ζωής.

Οι μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας. Πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία που η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει άμεσα.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τη σχετική ανακοίνωση και να μας ενημερώσουν για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.