Αναδρομικά δημοτικά τέλη από το 1958 για όσους θέλουν να κάνουν τακτοποίηση στα ακίνητά τους

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών από το 1958 προκειμένου να «τακτοποιήσουν» ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συνυπογραφή προχώρησαν 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά, δημοτικά τέλη που ξεκινούν μισό αιώνα πριν, καθώς με το ν. 5027/23, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, όσοι, κατά την διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας τους, ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν αδήλωτα τετραγωνικά, θα επιβαρύνονται με οφειλές για κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, οι οποίες εξαιρούνται από την πενταετή παραγραφή.

Η νομοθετική πρόβλεψη έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στο αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά προστέθηκε μετέπειτα, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και κοινής λογικής με συνέπεια να υποστούν οι πολίτες οικονομική αφαίμαξη, αφού θα έρθουν αντιμέτωποι με αναδρομικά δημοτικά τέλη 30-65 ετών. Επιπλέον, χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία τους, εφόσον δεν θα έχουν δημοτική ενημερότητα, την οποία για να αποκτήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τις μακροχρόνιες χρεώσεις που θα τους επιβληθούν αναδρομικά για τα τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους που δεν δηλώθηκαν εγκαίρως.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αποκατασταθεί η σταδιακή μείωση της παραγραφής κάθε αξίωσης των δήμων στην πενταετία, επαναφέροντας για τα αδήλωτα εμβαδά, μέσω της λειτουργίας της γνωστής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, με σταδιακά κλιμακούμενες προσαυξήσεις. Παράλληλα πρέπει να τερματιστεί και η συνεχιζόμενη παγίδευση των ανυποψίαστων πολιτών που δεν γνωρίζουν ότι όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση ενός ακινήτου, συνεχίζεται η χρέωση δημοτικών τελών εις βάρος του, εκτός αν δηλώσουν τη διακοπή στην υπηρεσία εσόδων του οικείου δήμου, με τη νομοθέτηση της αυτόματης διακοπής τους, εκτός αν ο δήμος μπορεί να τεκμηριώσει τη χρήση του ακινήτου με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθούμε αν προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα, αποκαθιστώντας την σταδιακή μείωση της παραγραφής κάθε αξίωσης των δήμων στην πενταετία, όπως ίσχυε επί δεκαετίες και μέχρι το 2014, και όπως πρέπει να ισχύει σήμερα και στο εξής και εάν προτίθεται να υπάρξει πρόβλεψη αυτόματης διακοπής χρέωσης δημοτικών τελών, με την διακοπή ρευματοδότησης ενός ακινήτου.

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση έγινε ακριβώς μετά την κατάθεση Αναφοράς της επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, από τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, στις 7/3/2023 με θέμα: «Άμεση ανάκληση της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών του 20ού αιώνα».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.