Ακόμα περιμένουν οι μελισσοκόμοι στήριξη για τον κλάδο τους

Προχωρήσαμε σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνυπογραφή ακόμα 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. Οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή, έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική. Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων.

Πέρα όλων των παραπάνω προκλήσεων, οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι και με τις “ελληνοποιήσεις” μελιού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, λόγω της υστέρησης των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας.

Για το ζήτημα αυτό είχαμε προχωρήσει σε κατάθεση Ερώτησης τον περασμένο Δεκέμβρη, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει χωρίς απάντηση.

Πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα, καθώς, αφενός, οι μελισσοκόμοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος εκτροφής, με κίνδυνο πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κλάδο και αφετέρου, οι ποσότητες λιανικής πώλησης του μελιού έχουν μειωθεί σημαντικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε δεσμευτεί στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε) στα τέλη του περασμένου έτους για ενίσχυση των μελισσοκόμων, όμως, ακόμα και αυτό το αίτημα της για ενίσχυση της τάξης των 13 ευρώ ανά κυψέλη -που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις οι οποίες γονατίζουν τους μελισσοκόμους- δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.

Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ποιος είναι ο προγραμματισμός του για την καταβολή της ενίσχυσης ανά κυψέλη για την οποία έχει δεσμευτεί, ποια τα πορίσματα των ελέγχων από ελληνοποιήσεις μελιού και αν είναι επαρκείς οι έλεγχοι.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.