Ακόμα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι την ενίσχυση για το κόστος των ζωοτροφών

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της ενίσχυσης για το κόστος των ζωοτροφών, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνυπογραφή ακόμα 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εδώ και καιρό οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, αδυνατώντας να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το οποίο εκτινάχθηκε, σχεδόν διπλασιάστηκε το τελευταίο έτος.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν απλά να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, καθώς πληρώνουν τις ζωοτροφές ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ δίνουν το γάλα σε τιμή χαμηλότερη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις γάλακτος, με τις επακόλουθες αντίστοιχες ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα 89 εκατομμύρια ευρώ της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το κόστος των ζωοτροφών θα δοθούν το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, ακόμα περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι αιτήσεις, ποια τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών θα ληφθούν υπόψη και πότε τελικά θα δοθούν τα χρήματα.

Οι κτηνοτροφικοί φορείς, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου εδώ και καιρό, υπενθυμίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα έμπρακτη βοήθεια, η μείωση των κοπαδιών θα συνεχιστεί, με αναπόφευκτες ελλείψεις τόσο σε γάλα, όσο και σε κρέας στη Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι απελπιστική και έχει άμεσο αντίκτυπο στην επάρκειά μας σε βασικά προϊόντα. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση, φτάνουν οι καθυστερήσεις.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την άμεση έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων, πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της προαναγγελθείσας έκτακτης ενίσχυσης των 89 εκατομμυρίων ευρώ, πότε θα γίνουν οι πληρωμές, αλλά και ποια τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών θα ληφθούν υπόψη για την καταβολή της.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.