9η Μαΐου: Ημέρα της Ευρώπης, επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

Με αφορμή την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και την Ημέρα της Ευρώπης, ο Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«9 Μαΐου 1945: Ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Ημέρα της υπογραφής της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας, και της επίσημης λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

9 Μαΐου 1950: Η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: με τη «διακήρυξη Σούμαν», τη δημιουργία της ΕΚΑΧ το 1951, μελλοντικά της ΕΟΚ το 1958 και τελικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1992, κάτι το οποίο δόμησε οικονομικές συμμαχίες, με στόχο τη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου απέναντι στο φασισμό.

Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα, μετρούσε εκατομμύρια θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. Η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας μας από τα ναζιστικά στρατεύματα σηματοδότησε από τη μία το τέλος της βίας και του Ναζισμού και από την άλλη ανάδειξε τη συμβολή της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα. Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα και την ηρωική αυταπάρνηση των ηρώων μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Και αυτό το παράδειγμα δε μπορεί να ξεχαστεί. Ιδίως σήμερα που οι προκλήσεις είναι πολλές για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τόσο επειδή βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή μιας νέας οικονομικής κρίσης, όσο και γιατί εξακολουθεί και επιτείνεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, θέματα που και τα δύο γίνονται αφορμές έξαρσης φασιστικών φαινομένων. Διότι ο φασισμός εκμεταλλεύεται τις οικονομικές κρίσεις και κατασκευάζει εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς για τους λαούς.

Βρισκόμαστε, λοιπόν σε εκείνο το κρίσιμο σημείο της ιστορίας, κατά το οποίο πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, με όπλο την ιστορία και τους αγώνες των προγόνων μας.Δεν ξεχνάμε ότι το αδούλωτο φρόνημα των προγόνων μας αντιστάθηκε στη βαρβαρότητα! Δεν ξεχνάμε τον λόγο της δημιουργίας της Ε.Ε. σήμερα, τη διασφάλιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας!»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.