79 χρόνια από την ανατίναξη του αεροδρομίου Ηρακλείου

79 χρόνια έχουν περάσει από τον Ιούλιο του 1942, όταν συνέβη το ιστορικό γεγονός, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, της ανατίναξης του αεροδρομίου Ηρακλείου.
Το σαμποτάζ που οργανώθηκε από το συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

Ομάδα έξι κομάντος της «Special Air Service» αποτελούμενη από τον G. Bergé, Lord Jellico, J. Mouhot, Jack Sibard, Pierre Léostic, καθώς και τον κρητικό ανθυπολοχαγό Κώστα Πετράκη, γράφουν ιστορία. Η ανατίναξη πλήθους αεροσκαφών, αποθηκών και πολεμοφοδίων δεν αποτέλεσε μόνο καίριο στρατηγικό χτύπημα στην επέλαση του Ρόμελ στη Β. Αφρική στην Μέση Ανατολή, αλλά αναπτέρωσε το ηθικό σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι η ισχυρή μηχανή του Ναζισμού μπορούσε να λυγίσει από την γενναιότητα και το ατρόμητο πνεύμα των αγωνιστών.

Για την ιστορική αυτή ημέρα και τη σημασία της ο Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Οι αγώνες του λαού μας μετουσιώνουν την ψυχή και τις αξίες των ανθρώπων αυτού του τόπου. Η ελευθερία και το δίκαιο των λαών ήταν και είναι πάντα τα διακυβεύματα σε κάθε αγώνα μας.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.