733 υποψήφιοι νέοι γεωργοί από την Περιφέρεια Κρήτης μένουν εκτός προγράμματος, παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των ενστάσεων για το εν λόγω Πρόγραμμα, 733 υποψήφιοι νέοι γεωργοί από την Περιφέρεια Κρήτης κρίνονται ως επιλαχόντες, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτός Προγράμματος.

Όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης, οι νέοι αυτοί, αφενός δεν έχουν την δυνατότητα ένταξης σε τυχόν άλλη πρόσκληση και αφετέρου δεν θα έχουν ίδια δικαιώματα και προνόμια με τους δικαιούχους, στα κριτήρια βαθμολογίας και στο ποσοστό ενίσχυσης, στα πλαίσια του Υπομέτρου 4.1 (Σχ. Βελτίωσης) του ΠΑΑ που θα ακολουθήσει άμεσα.

Ωστόσο, πρόκειται για υποψηφίους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, όπως αυτά ορίζονται με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης. Μπορούν δε, να συμβάλλουν στην ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ικανοποιώντας τους στόχους του παρόντος προγράμματος.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητη η ένταξη όλων των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις στο πρόγραμμα, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με εκχώρηση επιπλέον πίστωσης, ποσού 27.452.500,00€, για την ένταξη των 733 υποψηφίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην επίσημη απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική Ερώτηση που είχαμε καταθέσει τον περασμένο Ιούνιο, υπήρχε η δέσμευση ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος θα γίνει ανακατανομή των περισσευούμενων πιστώσεων με σκοπό την ένταξη σε ένα τόσο σημαντικό Μέτρο όσο το δυνατόν περισσότερων νέων αγροτών.

Δεν μάθαμε ποτέ, αυτή η ανακατανομή έγινε; Θα γίνει; Και εν πάσει περιπτώσει, ο κ. Υπουργός οφείλει να αυξήσει τις πιστώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι υποψήφιοι της Περιφέρειας Κρήτης που πληρούν τα κριτήρια του Προγράμματος.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό την εξέταση της επιστολής του Περιφερειάρχη Κρήτης και την ενημέρωσή τους για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.