6 μήνες αναμονής μετρούν οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, για να καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης από τα αρμόδια Υπουργεία

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον καθορισμό ύψους ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 για εξοπλισμό, πρώτες ύλες κ.λ.π., καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τη συνυπογραφή ακόμα 24 βουλευτών #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, με την ΓΔΟΥ 978/2021 προβλέπεται η διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που επλήγησαν από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης για επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις:α) που έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση και δεν επιτρέπουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ήβ) έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ήγ) που δεν καθιστούν μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης που θα δοθεί, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον ως άνω σεισμό σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, κινητές μονάδες στέγασης ζώων, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις αυτές δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα λόγω του σεισμού. Η στήριξη τους από το κράτος είναι αναγκαία και πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Αν αναλογιστούμε ότι περιμένουν ήδη 6 μήνες για να καθοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης, δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι για το πόσο άμεσα θα καταλήξουν χρήματα στα ταμεία τους.Ζητάμε να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, που θα δοθεί, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, κινητές μονάδες στέγασης ζώων, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων;

2. Πότε προβλέπεται η έκδοση απόφασης των αρμόδιων Υπουργείων για τον καθορισμό του ύψους της ενίσχυσης που αφορά στα προαναφερθέντα στοιχεία;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.