42 χρόνια χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη

Σαν σήμερα, 7 Ιουλίου του 1936, γεννιέται στα Ανώγεια Ρεθύμνου ο Αρχάγγελος της Κρήτης, ο Νίκος Ξυλούρης.

Μέσα στην καρδιά της δικτατορίας η φωνή του Νίκου Ξυλούρη, με τραγούδια παραδοσιακά της Κρήτης, τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, γίνεται σύμβολο της αντίστασης και ανατροπής.

Ο Νίκος Ξυλούρης, που στα οκτώ του έζησε τη φρίκη του ναζισμού, βιώνοντας το ολοκαύτωμα του χωριού του, από τους Γερμανούς κατακτητές, μετέφερε με τα τραγούδια του τον πόνο της απώλειας, την ελπίδα της νίκης, τη φλόγα του αγώνα αλλά και τις παραδοσιακές αξίες της πατρογονικής εστίας του.

Από την Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν οι παραδοσιακοί ήχοι της Κρήτης, ενώ μετά το 1969 εμφανίζεται πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό, οπότε και γίνεται ευρέως γνωστός.

Χαράματα Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου 1980, έμελλε να βγει αληθινό το τραγούδι που είχε τραγουδήσει:

Μια Παρασκευή

θα πέσω να πεθάνω

και μια Λαμπρή θ αναστηθώ

από το χώμα απάνω

Τα τραγούδια του ανυψώνουν τις ψυχές μας και ενώνουν τις φωνές μας σε κοινές διαδρομές, γιατί όπως ερμήνευσε κι ο ίδιος τους μελοποιημένους στίχους του Γιάννη Ρίτσου: “Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.