4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών

Οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες στις μέρες μας, είναι πολλές και πολυσύνθετες.

Ο ρόλος τους έχει πάρει με τα χρόνια άλλη μορφή, καθώς το βιβλίο δεν είναι πλέον ένα είδος πολυτελείας στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι ευγενείς και οι βιβλιοθήκες δεν αποτελούν έναν στατικό χώρο για λίγους και εκλεκτούς. Μετασχηματίστηκαν σε πνευματικά κέντρα, έγιναν φορείς πολιτισμικών δράσεων, ζωντανά κύτταρα του κοινωνικού ιστού.

Ωστόσο, νομίζω πως μία από τις προκλήσεις που αναδύθηκε ως επιτακτική ανάγκη μετά από τα 2 χρόνια πανδημίας που πέρασαν, είναι η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε οτιδήποτε συνιστά πολιτισμικό προϊόν.

Όλοι, θέλοντας και μη, πήγαμε πολλά βήματα παραπέρα για να κάνουμε εφικτά τα μέχρι τότε ανέφικτα, με ουσιαστικό διακύβευμα την προσβασιμότητα.

Και δόθηκε, ίσως η ιδανική αφορμή για να πάμε ακόμα πιο μπροστά στη διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης, για να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τον πολιτιστικό κύκλο, αγγίζοντας ευαίσθητες αλλά και κρίσιμες χορδές, όπως για παράδειγμα η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η πρόσβαση των ΑμεΑ, η υποστήριξη πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας με δίψα για μάθηση.

Τίποτα, βέβαια, από αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν τα αυτονόητα, όπως η επαρκής στελέχωση με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό.

Επανειλημμένως έχουμε παρέμβει κοινοβουλευτικά για τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε μέχρι να δοθούν λύσεις, καθώς η Βικελαία αποτελεί ένα πραγματικό και συμβολικό τοπόσημο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, που παράγει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή όλων μας.

Είμαι σίγουρος ότι η ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου θα μας βρει λίγο πιο σοφούς και πολύ πιο έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.