Παρευρεθήκαμε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, στην χάρη του πρώτου Επισκόπου Κρήτης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον περίβολο του Ιερού Ναού, στο τέλος της οποίας καταθέσαμε στεφάνι στη μνήμη των σφαγιασθέντων Χριστιανών κατά την 25η Αυγούστου 1898.
Τιμούμε σήμερα τον Απόστολο Τίτο ο οποίος θεωρείται οργανωτής και ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης. Παράλληλα σήμερα τιμάται και ένα ιστορικό γεγονός. Την 25η Αυγούστου 1898 σημειώθηκε η σφαγή στο Μεγάλο Κάστρο, η οποία θεωρείται καταλυτική αιτία για την απελευθέρωση της Κρήτης.
Κρήτες Χριστιανοί οι οποίοι θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδας και σφαγιάστηκαν από τον εξαγριωμένο τουρκικό όχλο της πόλης, που με πρωτοφανή βαρβαρότητα πυρπόλησε χριστιανικές συνοικίες και καταστήματα, προχωρώντας σε μια ανείπωτη θηριωδία σε βάρος τους, προτού και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης εγκαταλείψει το κρητικό έδαφος στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Στεκόμαστε με δέος μπροστά στην υπέρτατη αυτή θυσία για την Ελευθερία και διατηρούμε τη μνήμη τους ζωντανή.