Όπως εξηγήσαμε στο Ράδιο Κρήτη (101,5) και στον δημοσιογράφο Μανόλη Αργυράκη, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι αποστροφής των εργαζομένων για θέσεις εργασίας στον τουρισμό:
Οι χαμηλές απολαβές
Οι κακές συνθήκες εργασίας
Η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα της κήρυξης των συμβάσεων εργασίας στον τουρισμό σε υποχρεωτικές, ενώ υπάρχει η αντίφαση δημιουργίας εντυπώσεων από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού, με την ανακοίνωση περί των 50 χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο!
Εδώ και ένα χρόνο, από τις 5/5/2021 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και από τις 29/6/2021 οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, αιτούνται την κήρυξη των Τοπικών και συλλογικών συμβάσεών τους ως υποχρεωτικής.
Για το θέμα προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση και δεν κατανοούμε γιατί τα αρμόδια υπουργεία δεν προβαίνουν στα δέοντα, έχοντας μάλιστα στη διάθεσή τους, για το νομό Ηρακλείου, το κοινό αίτημα ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων για κήρυξη των εν λόγω συμβάσεων σε υποχρεωτικές.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτή τη συνθήκη του κοινού αιτήματος, προχώρησε στην κήρυξη των συμβάσεων αυτών σε υποχρεωτικές για το 2017,΄18, ΄19.