Όχι άλλα θύματα τροχαίων ατυχημάτων με ευθύνη της πολιτείας

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα συχνά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Κρήτης, με τους συναδέλφους βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νίκο Παππά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Το πιο πρόσφατο τροχαίο, αυτό του Σαββάτου 19/3/22, που συνέβη στον οδικό άξονα Ηρακλείου – Βιάννου και στοίχισε τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας, δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς αν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, δεν θα είναι ούτε το τελευταίο στον συγκεκριμένο άξονα.

Στον Νομό Ηρακλείου είναι εντοπισμένα επικίνδυνα για τους οδηγούς σημεία, τόσο στον κάθετο άξονα Ηρακλείου – Βιάννου, όσο και στον κάθετο άξονα Τεφελίου – Πύργου – Χάρακα.

Η κατασκευή του Β.Ο.Α.Κ. έχει αναχθεί σε μείζον έργο, που αφορά τόσο την οδική ασφάλεια στην Κρήτη (πολλά θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί στον συγκεκριμένο άξονα), όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι κάθετοι οδικοί άξονες θα πρέπει να βελτιωθούν ή να ανακατασκευαστούν. Ιδιαίτερα τα σημεία τους που, βάσει των στοιχείων, συμβαίνουν σοβαρά τροχαία με μεγάλη συχνότητα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προβλεφθεί η επιβάρυνση και η αύξηση της κυκλοφορίας στους κάθετους άξονες που θα οδηγούν στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης του οδικού δικτύου, βάσει επικινδυνότητας, διελευσιμότητας, αλλά και προσβασιμότητας στο νέο αεροδρόμιο.

Ο φόρος αίματος στο οδικό δίκτυο του Νομού Ηρακλείου είναι δραματικά μεγάλος και ένας λόγος είναι οι κακοτεχνίες και η παλαιότητα πολλών οδικών αξόνων.

Η Πολιτεία στο κομμάτι που της αναλογεί, δηλαδή στη συντήρηση και ανακατασκευή τους, όπου κρίνεται απαραίτητο, οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες.

Επειδή, η Κρήτη θύματα τροχαίων ατυχημάτων, η οδική ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει αν:

● Προτίθεται να προχωρήσει σε έναν συνολικό σχεδιασμό βελτίωσης του οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου βάσει των στοιχείων τροχαίων ατυχημάτων στον νομό.

● Προτίθεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να υπάρχει ασφαλές οδικό δίκτυο από και προς το νέο αεροδρόμιο, βάσει της αναμενόμενης αύξησης χρήσης των συγκεκριμένων οδικών αξόνων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.