Χτυπήματα χωρίς τέλος στην ελαιοκομία και τους παραγωγούς από την κυβέρνηση

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της Κυβέρνησης για τη νέα Κ.Α.Π., στην ελαιοκομία της χώρας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, προχωρήσαμε 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηλιτεύει την προχειρότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ, αναφορικά με το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας για τη νέα Κ.Α.Π., κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα της ελαιοκομίας και εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για τη Βασική Ενίσχυση που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί, ανέρχεται για όλη την πενταετία σε 4,39 δισ. ευρώ, δηλαδή η ετήσια μείωση θα είναι άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η σύγκλιση των δικαιωμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων, που θα επηρεάσει και την ελαιοκαλλιέργεια.

Επίσης, το ελληνικό σχέδιο αποκλείει τους παραγωγούς με εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων, από την Αναδιανεμητική ενίσχυση, οπότε πέραν της οριζόντιας μείωσης της Βασικής Ενίσχυσης, οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις είναι αυτές που κατά κύριο λόγο θα αποκλείονται και λόγω του ορίου των 250 ευρώ και από την Αναδιανεμητική.

Τέλος, η Πράσινη ενίσχυση που αποτελούσε ένα σημαντικό ποσό που λάμβαναν όλοι οι παραγωγοί καταργείται και τα οικολογικά σχήματα που είναι σε εθελοντική βάση δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν ικανοποιητικά τα ποσά που λάμβαναν σαν πράσινη ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοκαλλιεργητών.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπάει αδυσώπητα το εθνικό μας προϊόν και τους παραγωγούς, αδιαφορώντας πλήρως για το πως θα επιβιώσουν οι ελαιοκαλλιεργητές και η ελαιοκομία στη χώρα μας. Η ΝΔ οδηγεί την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση και τους παραγωγούς σε εξαθλίωση.

Οι φόβοι μας ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες του αγροτικού τομέα είναι δικαιολογημένοι και ο κίνδυνος να αποτελέσει η νέα Κ.Α.Π. άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο και για την χώρα, πιο ορατός από ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τον Υπουργό για απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων και συγκεκριμένα:

● Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για αυτό το “εθνικό προϊόν”;

● Ποιοι είναι οι πόροι ανά κατηγορία των Άμεσων ενισχύσεων που εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις με τη νέα Κ.Α.Π.;

● Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή ανά περιφέρεια αυτών των ενισχύσεων;

● Υπάρχει μείωση και σε ποιο ποσοστό των ενισχύσεων που θα παραμείνουν προς διάθεση στην ελαιοκαλλιέργεια σε σχέση με την υφιστάμενη Κ.Α.Π.;

● Ποιος είναι ο αριθμός των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων που δεν θα λάβουν αναδιανεμητική ενίσχυση και εάν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων;

● Σε ποια από τα οικολογικά σχήματα εκτιμάται ότι θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης των ελαιοκαλλιεργητών και ποιοι είναι οι πόροι που έχουν προβλεφθεί σε αυτά, ούτως ώστε να υπάρξει υποκατάσταση μέρους των ποσών που ελάμβαναν από το πρασίνισμα και ποιο είναι το ποσοστό υποκατάστασης που εκτιμάται ότι θα υπάρξει;

● Προτίθεται να επανεξετάσει ή θα διατηρήσει ως έχουν τις αγορανομικές περιφέρειες της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου;

● Σκοπεύει και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση να αναπληρώσει αυτές τις τυχόν απώλειες;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.