Η επανασύσταση του πρώην Δ. Ζαρού τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

Χρηματοδότηση του Δήμου Φαιστού από το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Χαρίτση για την έκδοση δύο νέων προσκλήσεων, οι οποίες για πρώτη φορά απευθύνονται και στις Περιφέρειες και οι οποίες αυξάνουν τη συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» κατά 520 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Μέσω της πρόσκλησης δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σε Περιφέρειες, Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, για έργα όπως οριοθέτηση ποταμών, κατασκευή αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης, συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων κ.λπ.

Η δεύτερη πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ και αφορά χρηματοδότηση για επανακατασκευή-ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, (150 εκατ. ευρώ), κατασκευή-ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων (50 εκατ. ευρώ), καθώς και ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (120 εκατ. ευρώ).

Με αυτές τις νέες προσκλήσεις ο προϋπολογισμός του «ΦιλόΔημος» διαμορφώνεται στο 1,575 δισ. ευρώ. Ο Υπουργός Εσωτερικών μάλιστα έκανε γνωστό ότι έως το τέλος του έτους το ποσό θα έχει αυξηθεί στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που έχει το πρόγραμμα από τους ΟΤΑ (ιδιαίτερα από μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους), ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό των 2,3 δισ. ευρώ -που είναι εξασφαλισμένα έως το 2023- θα καλυφθεί πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασής του.

Παράλληλα ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ενημερώθηκε από τον κ. Χαρίτση ότι υπεγράφη η απόφαση χρηματοδότησης προς τον Δήμο Φαιστού, για την οποία είχε δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα. Η οικονομική ενίσχυση του Δήμου, με ποσό 250.000 ευρώ, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που έχουν προκληθεί από θεομηνίες για το Δ.Δ. Ζαρού (150.000) και για το Δ.Δ. Πόμπιας (100.000 ευρώ).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.