Χορτάσαμε από λόγια στήριξης για τους σεισμόπληκτους, επιτέλους η κυβέρνηση ας αρχίσει τις πράξεις

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και οντοτήτων των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων και πέραν της 28ης Μαρτίου 2022, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με τη συνυπογραφή των συναδέλφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μετά την κήρυξη των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, ο Υφυπουργός Οικονομικών προέβη στις αποφάσεις Α.1220/2021 και Α.1227/2021 που αφορούν στην παράταση βεβαιωμένων οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε αυτούς τους Δήμους, μέχρι και 28-03-2022.

Ειδικότερα, παρατάθηκαν οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα που είχαν λήξει από 27-09-2021 μέχρι και 28-03-2022.

Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Δυστυχώς, η περίοδος που ακολούθησε, σημαδεύτηκε από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, την ακρίβεια, την άνοδο του πληθωρισμού και από την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης/ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών.

Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν να ορθοποδήσουν και απέχουν πολύ ακόμα από την «κανονικότητα» και τις συνθήκες ζωής που είχαν πριν τον καταστροφικό σεισμό.

Εν μέσω της ακραίας οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε, αντικειμενικά, υπάρχει αδυναμία δέσμευσης των ανωτέρω φυσικών και νομικών προσώπων την παρούσα στιγμή σε ρυθμίσεις εξυπηρέτησης βεβαιωμένων οφειλών.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο Υπουργό αν, δεδομένων των συνθηκών, προτίθεται να δώσει περαιτέρω παράταση ως προς την καταληκτική ημερομηνία εξυπηρέτησης των βεβαιωμένων οφειλών, όσων αφορούν οι άνωθεν αποφάσεις.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.