Υποσχέσεις στελέχωσης του ΕΣΥ μοιράζουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ τα προβλήματα εντείνονται

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με τη συνυπογραφή επιπλέον 34 βουλευτών του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Απελπιστική είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, από 5-6 μήνες έως και έναν χρόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς, ενώ η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας είναι όχι μόνο προκλητική, αλλά και επικίνδυνη.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με πιο πρόσφατη αυτή στις 18/01/2022, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ζητώντας απαντήσεις για τις ενέργειες, που είναι απαραίτητες να γίνουν, ώστε να διευθετηθεί το θέμα με τους χιλιάδες ασθενείς, που αναμένουν επί σειρά μηνών για χειρουργεία, δεν έχει υπάρξει κάποια λύση και καμία απάντηση, πέραν από αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις από το Υπουργείο.

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, σύμφωνα και με νέα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία εντείνεται λόγω της αναστολής εργασίας του υγειονομικού προσωπικού και τώρα λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.500 χειρουργεία, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και το τέλος Αυγούστου τα χειρουργεία θα μειωθούν περίπου κατά 50% λόγω αδειών. Ενδεικτικά, στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. από 9 χειρουργεία που λειτουργούν καθημερινά, θα γίνονται 5 ή 6.

Υποσχέσεις στελέχωσης του ΕΣΥ μοιράζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης σε κάθε επίσκεψή τους σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται.

Ο λόγος για τις πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία, ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Σωματείων Εργαζομένων, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, την απελπισία των ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν με κίνδυνο της ζωής τους.

Φτάσαμε στο καλοκαίρι και η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ζοφερή, καθώς οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται.

Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τις συνέπειες και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη ζωή των ασθενών αυτές οι καθυστερήσεις, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να αφήνονται στην τύχη τους.

Δεδομένων των παραπάνω ζητάμε να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, πότε αναμένεται να γίνουν οι εξαγγελλόμενες προσλήψεις και πώς αυτές θα κατανεμηθούν. Ειδικότερα, ζητούνται διευκρινίσεις για τις προσλήψεις που αφορούν στα νοσοκομεία της Κρήτης, λόγω του οξύτατου προβλήματος.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.