Το πευκοδάσος της Σύμης κινδυνεύει άμεσα λόγω ελλιπούς αντιπυρικής προστασίας

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την πυροπροστασία του πευκοδάσους της Σύμης, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την επιστολή του Δημάρχου Βιάννου, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη.

Στην εν λόγω επιστολή ο Δήμαρχος Βιάννου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πευκοδάσος της Σύμης, το μοναδικό φυσικό πευκοδάσος του Νομού Ηρακλείου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με συνολική έκταση που ξεπερνά τα 10.000 στρέμματα, καθώς εν μέσω θέρους δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιπυρική του προστασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του δάσους βρίσκονται οι Τοπικές Κοινότητες Κεφαλοβρυσίου, Πεύκου, Κάτω Σύμης, Αγ. Βασιλείου και οι Οικισμοί Μουρί και Επάνω Σύμη, οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφενεία, όπου βρίσκονται καθημερινά αρκετοί παραθεριστές.

Για τους λόγους αυτούς ο Δήμαρχος επισημαίνει την άμεση ανάγκη για την εκπόνηση Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας, τον καθαρισμό των αγροτικών και δασικών δρόμων, την επισκευή και πλήρωση με νερό των έξι (6) υπαρχουσών δεξαμενών, την κατασκευή νέων όπου απαιτείται, την προμήθεια οχήματος υδροφόρας, την προμήθεια προωθητήρα γαιών (μπουλντόζα), την προμήθεια αυτοκινούμενου κλαδοτεμαχιστή, τον καθορισμό και διάνοιξη ζωνών αντιπυρικής προστασίας, τον έλεγχο των πυροσβεστικών κρουνών, την εκπόνηση σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης και να γίνει ειδική άσκηση με συμμετοχή των κατοίκων, υπευθύνων ξενώνων και των καταστημάτων εστίασης και την επαναλειτουργία του Πυροφυλακίου Πεύκου.

Ένα πευκοδάσος σπάνιας ομορφιάς, κινδυνεύει άμεσα λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης. Πρέπει να φτάσουμε να ζήσουμε κι εδώ σκηνές καταστροφής για να θορυβηθεί ο κ. Υπουργός;.

Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθούμε για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.