Το Νομοσχέδιο της ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη για τον ΕΦΚΑ είναι η επιτομή της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας

Στη Ολομέλεια της Βουλής, γίναμε μάρτυρες της τελευταίας πράξης ενός δράματος, μιας συνεχούς νεοφιλελεύθερης επίθεσης, καλά ενορχηστρωμένης από την κυβέρνηση, σε βάρος εργαζομένων και ασφαλισμένων, όπως τόνισα κατά την τοποθέτησή μου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του οργανισμού, τη βιωσιμότητα των συντάξεων, την προστασία ασφαλισμένων, εργαζομένων, συνταξιούχων.

Χωρίς ίχνος ντροπής, η ΝΔ λεηλατεί το μόχθο των ασφαλισμένων για να ευχαριστήσει ημέτερους “κολλητούς” με παχυλές αμοιβές από τη μία, και ιδιωτικά συμφέροντα από την άλλη, εκποιώντας την περιουσία του απόλυτου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η ΝΔ αρνείται, τόσο καιρό να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις υπαλλήλων, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμοτήτων των συντάξεων, ενώ εν μια νυκτί αποφασίζει ότι είναι ηθικό να διπλασιάσει τις αποδοχές του διοικητή και των γενικών διευθυντών.

Με κάθε τρόπο ιδιώτες αναλαμβάνουν αρμοδιότητες του Οργανισμού. Όμως, ακόμα και η έκδοση συντάξεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, αφορά μόνο απλές περιπτώσεις και όχι εκείνες των διαδοχικών συντάξεων, των αναπηρικών κλπ.

Προβλέπεται η τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, σε διευθυντικές θέσεις υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μια διάταξη που εμφανώς αντιβαίνει στο άρθρο 103 του Συντάγματος, απαξιώνοντας την υπόσταση της δημόσιας λειτουργίας.

Χωρίς καμία αξιοκρατία και έλεγχο, επιχειρείται από μεριά Κυβέρνησης, η δημιουργία ενός κομματικού στρατού στο δημόσιο και η δημιουργία πελατειακών σχέσεων, από την απονομή της σύνταξης μέχρι ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Άγνωστο με ποια κριτήρια θα επιλέγονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και για ποιους λόγους θεωρούνται ικανότερα από έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με χρόνια εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο.

Η Κυβέρνηση εισάγει μία ευελιξία στο σύστημα προμηθειών και αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, την ώρα μάλιστα, που το παρελθόν της ΝΔ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις γνωστές αναθέσεις σε ημετέρους μυρίζει σκάνδαλα και διαφθορά.

Την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ θα κληθεί να διαχειριστεί μία εταιρεία, η οποία είναι με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτή η εταιρεία, ουδείς γνωρίζει. Αυτό που καταλαβαίνουμε όμως είναι ότι μια μεγάλη περιουσία του φορέα, που ξεπερνά το 1 δισ., που αποτελεί εγγύηση των συντάξεων, θα περιέλθει στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας και golden boys, χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο.

Μιλάνε για εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ενώ επί της ουσίας αυτοί τον απαξιώνουν. Προχωρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε βαρύγδουπες δηλώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και ούτε το πληροφοριακό σύστημα δεν έχει καν αυτή τη στιγμή ολοκληρωθεί. Ακούγαμε ότι το 2020 με ένα κουμπί, θα παίρνει κάποιος τη σύνταξη του. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για πάνω από 400 χιλιάδες εκκρεμότητες σε συντάξεις και όχι 83 όπως, με δικές τους αλχημείες, επικαλούνται έχοντας αφαιρέσει από τον πραγματικό αριθμό τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις συντάξεις των παραπληγικών, εκκρεμότητες που χρονίζουν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, με σοβαρό αντίκτυπο σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε θεατές του μένους που εξαπέλυσε η Κυβέρνηση απέναντι στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, στοχοποιώντας τους για τεμπελιά και κατηγορώντας τους, για τη δικής της ανικανότητα.Προσφιλής τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αποποίηση των πολιτικών ευθυνών που την βαραίνουν.

Αν και πλέον είναι φανερό σε όλους, ότι εντέχνως απαξιώνουν τους δημόσιους οργανισμούς και δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες που να δικαιολογούν την εκχώρηση μέρους υπηρεσιών ή και διαχείρισης περιουσίας τους σε ιδιώτες! Όμως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο, καθώς οι παθογένειες ετών, που κληρονόμησε το 2015 η απελθούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να ρυθμίσει στο μεγαλύτερο μέρος, θα ξαναγράψουν μαύρες σελίδες για την κοινωνική ασφάλιση της χώρας μας, με την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.