Το κόκκινο σκαθάρι στη βουλή με ερώτηση του Σωκράτη Βαρδάκη

Την έντονη ανησυχία που υπάρχει στην Κρήτη για προσβολή ακόμα και τουφοίνικα του Θεόφραστου που είναι το αρχαιότερο είδος στην Κρήτη, αλλά και γιατην καταστροφή του αξιοθέατου του φοινικόδασους του Βάϊ, εκφράζει με ερώτησήτου ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με ερώτησή του προς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης το «Rhynchophorus Ferrugineus» ή ευρέως γνωστό ως κόκκινο σκαθάρι εξακολουθεί να απειλεί τους φοίνικες που υπάρχουν στη Κρήτη και μάλιστα πολύ περισσότερο το γνωστό τουριστικό προορισμό το Φοινικόδασος του Βάϊ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2007/365/ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπήαποφάσισε προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσηςτου εντόμου «Rhynchophorus Ferrugineus», εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια Ευρωπαϊκή οδηγία καλούνται τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν ετήσιες έρευνεςγια την παρουσία του εν λόγω οργανισμού, να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχέςβάσει των ερευνών τους και να λάβουν επίσημα μέτρα αντιμετώπισης τουφαινομένου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018/490, τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται  στην Οδηγία 2007/365/ΕΚ, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2018, καθώς από τις ετήσιες έρευνες που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με αυτή την οδηγία, ο εν λόγω οργανισμός έχει ήδη εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της απειλούμενης περιοχής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσής του, στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στην Κρήτη για προσβολή ακόμα καιτου φοίνικα του Θεόφραστου που είναι το αρχαιότερο είδος στην Κρήτη, αλλά καιγια την καταστροφή του αξιοθέατου του φοινικόδασους του Βάϊ, ο κ. Βαρδάκης ζητάνα ενημερωθεί από τα αρμόδια υπουργεία για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκανγια την εξάπλωση του εντόμου στα φοινικοειδή της Κρήτης και τα αποτελέσματααυτών.           

Τέλος καλεί τουςΥπουργούς να μεριμνήσουν για νεότερο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση τουκόκκινου σκαθαριού με σκοπό την προστασία του φοίνικα του Θεόφραστου και τουφοινικόδασους του Βάϊ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.