Τοποθέτηση του Σωκράτη Βαρδάκη στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σωκράτης Βαρδάκης: «κ. Υπουργέ το εργατοκτόνο νομοσχέδιο σας, θα είναι το πρώτο που θα καταργήσει η επόμενη Κυβέρνηση που θα είναι του Αλέξη Τσίπρα»

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το εργασιακό νομοσχέδιο, τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά, ο Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι όσο και να προσπαθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ να απαξιώσει την απεργία και τις χθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, η πραγματικότητα την διαψεύδει.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης στηλίτευσε τις εμμονές της ΝΔ που θα διαλύσουν με μαθηματική ακρίβεια τον κόσμο της εργασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους φορείς εργαζομένων που εξέφρασαν κατά την διαδικασία της ακρόασης, την τεράστια επιφύλαξη τους για το νομοσχέδιο, καθώς οι διατάξεις εμπεριέχουν αμφιβολία και ανασφάλεια για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει στην πράξη το νομοθέτημα αυτό στο σύνολό του. Αν και ο κόσμος της εργασίας μέσω των σωματείων και των συλλόγων του, ζήτησε διευκρινίσεις για το πώς θα αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, απάντηση δεν πήραν, με την Κυβέρνηση να κάνει εμφανή την πρόθεσή της ότι δεν επιδιώκει διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Δεν παρέλειψε φυσικά να επισημάνει ότι οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πολλά παραπάνω από αυτά που ήδη ο κ. Μητσοτάκης τους έχει δώσει, με το ερώτημα του τι χειρότερο να περιμένουμε από τη νεοφιλελεύθερη παράταξη, να πλάναται.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί με τέτοιο τρόπο, που η εργασία την Κυριακή θα αποτελεί πλέον τον κανόνα, όχι την εξαίρεση, και που καταλύεται η ελευθερία συνδικαλιστικού δικαιώματος. Ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10ωρα και βάλε, γιατί ως γνωστόν είναι μπανάλ η οκτάωρη εργασία, χωρίς δικαιώματα, παρά μόνο με υποχρεώσεις, θα προσλαμβάνεται και θα απολύεται με αποζημίωση, αν και εφόσον δύναται οικονομικά η εκάστοτε εργοδοσία να ανταπεξέλθει.

Πραγματικά η Κυβέρνηση έχει δώσει άλλη διάσταση στην έννοια του χυδαίου και την ρητορική μίσους.

Απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη ανέφερε: «Κύριε Χατζηδάκη, Είχα προαναγγείλει στην τοποθέτησή μου, την προηγούμενη Τρίτη, την οργή του ελληνικού λαού. Και είχα δίκιο, αν κρίνει κανείς από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, ανέργων, νέων ανθρώπων, ενάντια στο νομοσχέδιό σας. Δεν ξέρω αν τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε ή τα γραμμάτια που εξοφλείτε είναι πιο ισχυρά από τη βούληση και το ηχηρό μήνυμα που σας έστειλε, χθες, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Έχετε μπροστά σας ένα Σαββατοκύριακο και μια Δευτέρα, 3 μέρες να αποσύρετε το εργατοκτόνο νομοσχέδιο. Αυτή είναι η βούληση, όχι της αντιπολίτευσης, αλλά του ελληνικού λαού, τον οποίο έχετε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.

Να μου πείτε, εδώ καταλύετε τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και θα σεβαστείτε έναν λαό, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις ανισόρροπες πολιτικές σας;

Θα σας συμβούλευα κ. Χατζηδάκη να μελετήσετε προσεκτικά το άρθρο 22, παράγραφος 1 του Συντάγματος, που ξεκάθαρα αναφέρει την άμεση ευθύνη του κράτους για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

Άρθρο το οποίο καταργείτε, ουσιαστικά, μετατρέποντας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Οι νομικοί του επιτελικού σας κράτους, δεν σας ενημέρωσαν ότι αυτές οι παρεμβάσεις βάλλουν κατά του Συντάγματος της χώρας;

Κύριε Υπουργέ, άλλη μια συμβουλή: Μην κουράζεστε άδικα.

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα που συζητούμε, όχι μόνο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, για το λίγο διάστημα που θα είσαστε ακόμα κυβέρνηση, αλλά θα είναι το πρώτο που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, κύριε Υπουργέ, έχουμε δείγματα γραφής. Όταν το 2017 και το 2018, καταργήσαμε όλα εκείνα που είχατε ψηφίσει το 2010 – 2015 και επαναφέραμε την αξιοπρέπεια του Έλληνα εργαζόμενου, που εσείς είχατε αφαιρέσει.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.