Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Προϋπολογισμού 2022

«Ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης είναι μια έκθεση ιδεών, κακογραμμένη που φτωχοποιεί και οδηγεί το λαό σε τεράστια αδιέξοδα», τόνισα κατά την τοποθέτησή μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022.

Δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του κόσμου.

Αντιθέτως, πρόκειται για μια διαιώνιση των ιδεοληψιών της Νέας Δημοκρατίας, ταυτόσημη των περικοπών από την Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία, τις υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία, της μείωσης κατά 1,7 δισ. των κοινωνικών δαπανών για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχών υγείας.

Αναφέρθηκα στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο, στις αυξήσεις φωτιά που έχουν πάρει τα βασικά αγαθά, τα ενεργειακά προϊόντα, με ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο (180,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%), ηλεκτρισμό (37,8%) και καύσιμα (24,9%).

Εργαζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με νέο κύμα φτωχοποίησης. Τα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, τον βιοπορισμό της οικογένειάς τους.

Παράλληλα οι αγρότες, καλούνται φέτος να πληρώσουν λογαριασμούς, ηλεκτρικού ρεύματος, στην διπλάσια τιμή, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΟΕΒ Μεσαράς, που πλήρωσε το καλοκαίρι του 2020 για ηλεκτρικό ρεύμα 47.000 ευρώ ενώ το καλοκαίρι του 2021 πλήρωσε 91.287 ευρώ.

Μετά από το φιάσκο των ενισχύσεων, την ιδιωτικοποίηση και απαξίωση των λαϊκών αγορών, η Κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή στους αγρότες, αλλά και στους καταναλωτές, στους οποίους μετακυλίεται το κόστος. Κοινωνικό κράτος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη πλέον δεν υπάρχει, καθώς έδωσε κοινωνικό μέρισμα, 175 εκατ. ευρώ το έτος 2019, 54 εκατ. ευρώ το 2020 και 330 εκατ. ευρώ για το έτος 2021.

Στον αντίποδα το κοινωνικό κράτος, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα μνημόνια, περιελάμβανε 629 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 750 εκατ. ευρώ το 2017 και 780 εκατ ευρώ για το 2018. Εν μέσω οικονομικής δυσχέρειας η απελθούσα Κυβέρνηση με το νόμο 4611/19, άρθρο 120, νομοθέτησε την 13η σύνταξη, την οποία φρόντισε η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, έγινε ο μεγάλος φονικός σεισμός και ο Πρωθυπουργός της χώρας την επόμενη μέρα, επέλεξε να προχωρήσει σε ανούσια διαγγέλματα και υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, αφού οι πληγέντες έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, των εθελοντών, διαβιώντας μετά από τρεις μήνες μέσα σε οικίσκους χωρίς ρεύμα.

Ο πόλεμος της ΝΔ αφορά και τον κόσμο της εργασίας συνολικά. Η υποτυπώδης αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί εμπαιγμό, την ώρα που η ακρίβεια οδηγεί σε φτωχοποίηση, το οκτάωρο έχει καταργηθεί, έχει επικρατήσει δια νόμου η αδήλωτη και απλήρωτη υπερεργασία, έχουν καταργηθεί στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις και φυσικά με την αδυναμία εμφάνισης στο σύστημα των ενσήμων των μονομερών αναστολών, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να τύχουν επιδόματος ανεργίας.

Η μελέτη Τσιόρδα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό “πολιτικοί απατεώνες”, που εδώ και καιρό αποδίδεται στους βουλευτές της Κυβέρνησης.

Η ΝΔ είναι το κόμμα της λεηλασίας, της αναξιοπρέπειας, της αδιαφάνειας, του πελατειακού κράτους και ότι ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης είναι μια έκθεση ιδεών, κακογραμμένη που φτωχοποιεί και οδηγεί το λαό σε τεράστια αδιέξοδα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.