Τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους και με φορείς του τουρισμού

Τηλεδιάσκεψη σχετικά με τις επιπτώσεις του SARS CoV-2 στον τουρισμό, είχαν η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και το τμήμα τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ, για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συζητήθηκαν οι συντριπτικές συνέπειες που υφίσταται ο Τουρισμός εξαιτίας του κορονοϊού, τα σενάρια για την επόμενη μέρα και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του Τουρισμού αλλά και μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και εργαζομένων, συμμετείχαν η Ένωση Ξενοδόχων Ηράκλειου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων, η Ένωση Επιχειρήσεων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων – δωματίων “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ”, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων, το Σωματείο Ξεναγών Κρήτης- Σαντορίνης, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, ο Σύλλογος ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής – επαγγελματιών “Νέαρχος” και ο Ο.Λ.Η.- κρουαζιέρα.

Οι φορείς εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται και μένουν εκτός οικονομικής στήριξης από την Κυβέρνηση, αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα. Όπως ανέφεραν, με το πιο ευνοϊκό σενάριο, η τουριστική περίοδος αναμένεται από την 1η Ιουλίου και έπειτα, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι ίσως αυτό να μην γίνει πριν τον Αύγουστο. Γι` αυτό όπως τονίζουν είναι αναγκαία η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, ακόμη και όταν ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει μια σειρά από σημαντικά υγειονομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, όπως τα πρωτόκολλα υγείας που θα πρέπει να τηρηθούν τόσο για τους επισκέπτες που θα έρχονται από το εξωτερικό όσο και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

Όπως επεσήμαναν, σημαντική είναι η στήριξη των tour operators για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, ούτε ποια θα είναι η δυναμική των τουριστών οικονομικά, ούτε πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση.

Η Tομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν μέτρα για την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων και αφορούν:

  • Άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων
  • Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του
  • Μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, και άρα δίκαιο και πράσινο
  • Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των εργαζομένων αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης
  • ένταξη όλων των εργαζόμενων και εποχικά απασχολούμενων στον επισιτισμό τουρισμό, τουριστικά λεωφορεία, εργαζόμενων σε αεροπορικές εταιρίες, σε μέτρα στήριξης

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.