«Τερτίπια της Κυβέρνησης, σε βάρος των σεισμοπλήκτων»

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την κάλυψη των δαπανών του δήμου Μινώα Πεδιάδας, για τη σύνδεση και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας σεισμοπλήκτων, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας.

Στη σχετική επιστολή, εκφράζεται η αδυναμία του δήμου να επωμιστεί το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τη δαπάνη παροχής/κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων των σεισμοπλήκτων, καθώς θα εκτιναχθούν στα ύψη τα ήδη τεράστια –λόγω των συνθηκών- λειτουργικά έξοδα του δήμου.

Παρά τις επιστολές που έχουν σταλεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απάντηση. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος αιτείται, είτε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική απαλλαγή του δήμου Μινώα Πεδιάδας από τις δαπάνες για τη σύνδεση και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, για όσο χρόνο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του Δήμου, είτε να διατεθεί έκτακτη επιχορήγηση στον δήμο για την κάλυψη των ανωτέρω δαπανών.

Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, έχουν ανταποκριθεί με σημαντική καθυστέρηση. Οι πρώτοι οικίσκοι εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν -για όσους οι οικία τους κρίθηκε κατεδαφιστέα-, 40 μέρες μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Η ηλεκτροδότηση των οικίσκων στα χωριά Αρχοντικό, Χουμέρι και Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και στο Ίνι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, έγινε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν 3 μήνες μετά το σεισμό.

Επιπλέον, τα έξοδα για τη διασύνδεση των οικισμών με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τα έξοδα κατανάλωσης, καλύπτονται από τους σεισμόπληκτους Δήμους, ενώ μέχρι σήμερα καμία ενίσχυση δεν έχει προβλεφθεί από τα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξή τους, ώστε να μην αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος, στους σεισμόπληκτους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να τους ενημερώσει με ποιους τρόπους θα προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.