Τίτλοι τέλους του προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα (ESTIA)

Όταν το 2020 η διαχείριση του προγράμματος ESTIA πέρασε από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος.

Η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι μειώνονταν συνεχώς οι θέσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, άλλα και το ύψος της χρηματοδότησης των φορέων διαχείρισης, ενώ υπήρξαν και καθυστερήσεις στην καταβολή της, κάτι που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους φορείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε απολύσεις λόγω μειωμένων πόρων, σε μη καταβολή των ενοικίων, αλλά και σε αδυναμία απόδοσης των οικημάτων πίσω στους ιδιοκτήτες, ελλείψει πόρων για την επισκευή τυχών φθορών στα ακίνητα, σύμφωνα με τους όρους εκμίσθωσης.

Σήμερα, ο ίδιος ο υπουργός μας ενημερώνει ότι το πρόγραμμα ESTIA ολοκληρώνεται στις 31/12/2022, καθώς πλέον οι ανάγκες φιλοξενίας δύνανται να καλύπτονται εξ ολοκλήρου στις δομές φιλοξενίας που διατηρεί το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

Η κυβέρνηση στέλνει τους πρόσφυγες πίσω σε δομές φιλοξενίας και μάλιστα τους εξαιρετικά ευάλωτους, στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα.

Το Υπουργείο αποδέχεται με σαφήνεια ότι δεν το ενδιαφέρουν οι αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης που παρείχε το πρόγραμμα, παρά μόνο να κάνει το βίο αβίωτο στους πιο ευάλωτους, να τους κλείσει σε κλειστές δομές – φυλακές μαζί με τις οικογένειές τους και να «εξαφανίσει» τους πρόσφυγες από τους αστικούς ιστούς, όπου αλληλεπιδρούσαν με την τοπική κοινωνία και συμμετείχαν στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Προφανώς, η τέρψη του ξενοφοβικού κοινού, ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, είναι πολύ σημαντικότερη από τη διατήρηση και ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προτύπου, που χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο ως πιλότος και για άλλες χώρες.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.