Σ. Βαρδάκης: “Όσο ήμασταν κυβέρνηση οι παρεμβάσεις μας είχαν στόχο την πρόσβαση σε παροχές που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε περισσότερα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών”

Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή την ακρόαση της προτεινόμενης, για διορισμό στη θέση της Διοικητού του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κυρίας Ξένιας Παπασταύρου και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Ο κ. Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο να  βελτιωθούν περισσότερο οι δομές και οι παροχές του δημοσίου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πρόσβαση καθημερινά με ευκολία σε παροχές και να αποκτήσουν ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με το Κράτος. Σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Και επιτέλους κατέστη σαφές ποια επιδόματα και παροχές δικαιούται ο καθένας και πότε ακριβώς θα πιστώνονται. Ο ΟΠΕΚΑ, λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης των προνοιακών πολιτικών του κράτους και ως Ενιαία Αρχή Πληρωμής όλων των επιδομάτων, μέσω ηλεκτρονικών μητρώων και ελέγχων και με ενιαίους όρους για όλους.

 Ήδη μετά τους πρώτους 19 μήνες, κατά κοινή ομολογία όλων, υπήρξε μια επιτυχής έκβαση του προγράμματος, κατέβαλε τακτικές μηνιαίες πληρωμές και το σύνολο των επιδομάτων, που του είχαν ανατεθεί. Ο προϋπολογισμός το 2019 είχε φτάσει τα 3,3 δις ευρώ, όταν το 2018, ήταν περίπου 1,5 δις ευρώ.

Ο κ. Βαρδάκης δεδομένων των συνθηκών αλλά και της μεγάλης συμβολής του ΟΠΕΚΑ στο κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης κάλεσε την κα Παπασταύρου, να διευκρινίσει, αν σκοπεύει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΑ, ως βασικό μάλιστα μοχλό υλοποίησης του κράτους κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας. Ακόμα, της έθεσε το ερώτημα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση κάποιων προβλημάτων, που έχουν παρουσιαστεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και εάν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προσλήψεων δέκα μονίμων υπαλλήλων πληροφορικής, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Εν συνεχεία, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι ο ΟΠΕΚΑ είναι ο οργανισμός στήριξης των οικογενειών, των ευπαθών ομάδων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Είναι ο Οργανισμός που αναλαμβάνει τα επιδόματα παιδιού, τα οικογενειακά επιδόματα δηλαδή, το ΚΕΑ, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα ατόμων με αναπηρία και άλλα επιδόματα και προνομιακές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες για οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Βαρδάκης απευθυνόμενος στην αρμόδια Υφυπουργό κα Μηχαηλίδου, την κάλεσε να διευκρινίσει αν σκοπεύει να υλοποιήσει τις προβλέψεις προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του ποσού του ΚΕΑ, το οποίο μάλιστα υπήρξε μια από τις καλύτερες πρακτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.  

Με αφορμή την συνεδρίαση της επιτροπή ΔΕΚΟ ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:

“Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη σαφές ότι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της, ήταν η ρύθμιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, εκεί που για πολλά χρόνια, υπήρχε μόνο σταθερή μείωση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού και καμία ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Η τραγική κατάσταση που είχε παγιωθεί από πολιτικές των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα το κοινωνικό κράτος να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα.

Και αυτά πρέπει να αναφερθούν, για να καταλάβει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόταν το δίκτυο πρόνοιας μέχρι και το 2015.

Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια. Τα χιλιάδες ιδρύματα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά σωματεία, η πλειονότητα αυτών χωρίς καμία πιστοποίηση, είχαν αναλάβει το ένα κομμάτι της κοινωνικής προστασίας.

Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και καταγραφής των επιδομάτων που χορηγούνταν δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες αντιμετώπιζαν μεγάλη ταλαιπωρία, λόγω της γραφειοκρατίας και της ανυπαρξίας του Κράτους.

Στο κέντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Για αυτό και οι παρεμβάσεις, όσο ήμασταν κυβέρνηση είχαν στόχο την πρόσβαση σε παροχές που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε περισσότερα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών”.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.