Σ. Βαρδάκης: «Το Υπουργείο παραδέχθηκε την άδικη αναδρομική φορολόγηση επιβαρύνσεων σε φορολογούμενους»

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ, λόγω της παραγραφής των υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013, προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το οικονομικό έτος 2014. Έτσι εκδόθηκαν 75.000 νέα εκκαθαριστικά και οι αντίστοιχες πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων οικονομικού έτους 2014, σε όσους είχαν λάβει αναδρομικά, συντάξεων κυρίως και αφορούσαν παρελθόντα έτη, αλλά καταβλήθησαν το ημερολογιακό έτος 2013.

Ωστόσο, η απραξία της φορολογικής διοίκησης από το 2013, οδήγησε στον καταλογισμό υψηλών προσαυξήσεων εις βάρος των φορολογουμένων και με ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ζητούσε από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, την επιεικέστερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Βαρδάκη, το αρμόδιο Υπουργείο, επισημαίνει ότι με το ν. 4670/20, οι εν λόγω οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, την 29/05/2020 αντί της 28ης Φεβρουαρίου, πρόβλεψη που ήταν αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις, σε περιπτώσεις που εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φορολογικές υποχρεώσεις.

«Την ευθύνη της φορολογικής διοίκησης δεν πρέπει να την επωμίζονται οι πολίτες. Οι φορολογούμενοι έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνταν να πληρώσουν μεγάλους και άδικους φόρους. Έστω και καθυστερημένα, το Υπουργείο φρόντισε να δώσει λύση στο πρόβλημα.», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.