Σ. Βαρδάκης: «Στο έλεος εισπρακτικών εταιρειών χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί λόγω των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ»

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί λόγω των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ στηλιτεύουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Σωκράτης Βαρδάκης.

«Η αγροτική παραγωγή δέχτηκε βαρύ πλήγμα ειδικά τον τελευταίο χρόνο, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Οι παραγωγοί βρέθηκαν είτε μπροστά στην κάθετη μείωση τιμών διάθεσης, είτε σε αδιάθετα προϊόντα. Μέσα σε όλα αυτά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις λόγω των καταστροφών ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αν η Κυβέρνηση, η οποία σημειωτέον δεν στήριξε ουσιαστικά και επαρκώς τον πρωτογενή τομέα μέσα στην υγειονομική κρίση, κλείσει τα μάτια και μείνει αδρανής μπροστά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων των αγροτών, τότε θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αγρότες και συνεταιρισμούς στον γκρεμό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να παίζει με την επιβίωση του αγροτικού κόσμου.»

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, κατατέθηκε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τις συνθήκες απόγνωσης, που λόγω της μηδενικής μέριμνας ή ρύθμισης από την κυβέρνηση βιώνουν πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μετά το ξεπούλημα της Τράπεζας, η τότε κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει διαφορετική λύση για τα εν λόγω δάνεια, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισής τους από κρατικό φορέα, μιας και αυτά αφορούν το πιο ζωτικό σκέλος της ελληνικής οικονομίας και «ακουμπούν» σε ζητήματα με ευρύτερες προεκτάσεις. Δυστυχώς, τα δάνεια αυτά βρίσκονται τώρα υπό τη διαχείριση της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, που ανέλαβε να συνεχίσει την εκκαθάριση της «κακής ΑΤΕ», μετά την παραχώρηση της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, το ζήτημα των υποθηκών, για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα. Συγκεκριμένα πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συνδεθεί με πρόσθετες υποθήκες, που μέσω του ιδρυτικού της νόμου η ΑΤΕ είχε το προνόμιο να εγγράφει χωρίς τη συναίνεση-ενημέρωση του δανειολήπτη.

Μέσα σε όλα αυτά, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες πιέζουν αγρότες, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών-οφειλετών με χρέη και σε άλλους πιστωτές με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ρυθμίσεις του κάθε φορέα να οδηγούν τους οφειλέτες σε έναν φαύλο κύκλο δόσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης.

Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε θέσει σε λειτουργία σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια για τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες μέσω της ΕΓΔΙΧ, με ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο προσφερόμενων λύσεων, η οποία έληξε στις 31/12/2019. Έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή, ισχυριζόμενη ότι αδυνατεί να παρέμβει πλέον στο Τραπεζικό σύστημα, τη στιγμή που αποτελεί ζητούμενο, τόσο η εξυγίανση των συνεταιρισμών, όσο και η ελάφρυνση ή και η διαγραφή χρεών όσων έχουν εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο και έχουν καλύψει το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων.

Οι βουλευτές με βάση τα παραπάνω καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν, αν προτίθενται να έρθουν σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών. Τέλος, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των οφειλών (αγροτών, Συνεταιρισμών),για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και για το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.