Σ. Βαρδάκης: “Στοίχημα η αξιοποίηση των κονδυλίων του ταμείου Ανάπτυξης”

Για την κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και τη στάσης της Ευρώπης, μίλησε ο Σωκράτης Βαρδάκης, στον 9.84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.Ο Σωκράτης Βαρδάκης χαρακτήρισε το 2020 ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 50 χρόνων και τόνισε πως οι συνθήκες δείχνουν ότι τις συνέπειές της θα τις βιώσουμε μέσα στο 2021, εκτός και αν υπάρξει χρηστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ευρώπη πάρει μια γενναία απόφαση να μειώσει το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά, όπως τόνισε ο Σωκράτης Βαρδάκης, πριν ακόμα το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε μεθοδευτεί μέσα από σειρά νομοθετημάτων το πλήγμα στον κόσμο της εργασίας από τον κ. Βρούτση, αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2018 είχε δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας.

Τις συνέπειες της πανδημίας και των επιλογών της Κυβέρνησης, που δεν έλαβε εμπροσθοβαρή οικονομικά μέτρα, θα υποστούν και η μεσαία τάξη και ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος και εξαιρέθηκε από σοβαρά μέτρα στήριξης.Η συνολική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης μας κατατάσσει τελικά στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, το έτος κλείνει με έλλειμμα στον προϋπολογισμό 19,46 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη βάσει των στοιχείων της EuroStat, ποσοστού 10,5%, τη στιγμή που την εποχή των μνημονίων η ύφεση ήταν 7,5%, ενώ υπήρξε και η μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης θέλοντας να δώσει και μία αισιόδοξη οπτική υπενθύμισε ότι στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν εμβληματικά έργα σε εξέλιξη, προίκα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και διασφάλισε τις πιστώσεις τους.

Σε ότι αφορά το 2021, παρά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς αποτελεί μονόδρομο η χρηστή διαχείριση των συνολικά 72 δις ευρώ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ένα αυστηρό πλαίσιο με διαφάνεια που δεν θα επιτρέπει τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κακοδιαχείριση, εποπτεύοντας τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα όμως και η Ευρώπη οφείλει να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο έχει εκτοξευθεί, καθώς από μόνο του το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, που φτάνει το 208%. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο φόβος να βρεθούμε μπροστά σε πολιτικές σκληρής λιτότητας, όπως σημείωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.