Σ. Βαρδάκης: «Σε μία άκρως προσβλητική, αντισυμβατική και παράτυπη απόφαση προχώρησε η ΕΤΑΔ. Εκ των προτέρων σας ενημερώνουμε ότι τέτοιες κατάπτυστες αποφάσεις, δεν θα περάσουν»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης του ακινήτου που στεγάζει το Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και την Αναπτυξιακή Εταιρία Γουρνών Α.Ε.», πραγματοποίησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανατολικής Κρήτης, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη και τη συνυπογραφή των Νίκου Ηγουμενίδη, Μανόλη Θραψανιώτη και Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετά χρόνια είχαν παραχωρηθεί προς χρήση, σε φορείς, ακίνητα εντός του χώρου της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, για την καλύτερη αξιοποίησή τους, με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) αποφάσισε να παραχωρήσει χώρο εμβαδού 51.000 τ.μ. του Α.Β.Κ 289 Ν. Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πρώην Βάσης Γουρνών, στην εταιρεία Ειρήνη Α.Ε., με σκοπό τη δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου. Η παραχώρηση, ενώ είχε αρχικά ισχύ έως τις 31.12.2012, με νεότερη απόφαση το 2005, επεκτάθηκε έως 31/12/2025. Στο παραχωρητήριο, υπήρχε όρος για συγκεκριμένη αξιοποίηση του ακινήτου, για δημιουργία Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, το οποίο ανεγέρθη τελικά με δαπάνες της Περιφέρειας Κρήτης και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στο ίδιο πλαίσιο, παραχωρήθηκε για αόριστο χρονικό διάστημα από την Κ.Ε.Δ., προς την Ειρήνη Α.Ε. το 2004, ακίνητο έκτασης 4,4 στρεμμάτων, με σκοπό τη στέγαση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών Α.Ε.
Ωστόσο, προ ολίγων ημερών, με το υπ’ αριθμ. πρωτ 4613/12-04-21 έγγραφό της, εντελώς αιφνιδίως, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, (Ετ.Α.Δ. Α.Ε.), κοινοποιεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, για ανάκληση των παραπάνω παραχωρήσεων και μάλιστα εντός 20 ημερών.

Όπως τονίζει ο Σωκράτης Βαρδάκης η απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ελήφθη αιφνιδιαστικά, προφανώς χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας, συνεπώς πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των όρων της σύμβασης. Επιπλέον, η μέχρι τώρα διαβούλευση για την αξιοποίηση των 345 στρεμμάτων της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, προϋποθέτει τη διατήρηση της παραχώρησης της έκτασης των 55 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ανακληθεί η απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου για ανάκληση της παραχώρησης του εν λόγω ακινήτου και αν η έκταση των 55 στρεμμάτων περιλαμβάνεται στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών Ηρακλείου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.